ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Σε τροχιά πώλησης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων – Η κάλπη “μίλησε” και αποφάσισε την πώληση του 100%

 

IMG_0978[1]


Σε τροχιά πώλησης φαίνεται πως εισέρχεται πλέον ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων.

Μετά την χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων μελών αποφάσισε να υιοθετήσει την πώληση ποσοστού 100%, με το αντίτιμο να είναι το ποσό των 2.800.000 ευρώ. Με τον όρο πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την υπογραφή του προσύμφωνου θα προκαταβάλει ως εγγύηση το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η συνέλευση για ακόμη μια φορά συγκέντρωσε πολλά μέλη και φίλους του συνεταιρισμού καθώς η οποιαδήποτε αναβολή σε αποφάσεις θα σήμαινε την περεταίρω αγωνία των καλλιεργητών της περιοχής, πολύ περισσότερο δε αυτών που τους οφείλονται χρήματα.

Το λόγο πήρε πρώτος ο νομικός σύμβουλος του συνεταιρισμού κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον δικηγόρο κ. Γιώργο Βασιλόπουλο ώστε να παρουσιάσει την πρόταση εξαγοράς. Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως η πρόταση που αντιπροσωπεύει αφορά την ολική εξαγορά του ελαιοτριβείου, με τον εξοπλισμό του, την μονάδα τυποποίησης και το σήμα του συνεταιρισμού προκαταβάλοντας 2.000.000 ευρώ τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών, και 800.000 για την εξόφληση του δάνειου στην τράπεζα. Ανέλυσε θέματα τα οποία αφορούν την μετέπειτα συνεργασία του εργοστασίου με τον συνεταιρισμό ενώ δέχτηκε ερωτήσεις από το νομικό σύμβουλο του συνεταιρισμού κ. Παναγιωτόπουλο.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη πρόταση που είχε ακουστεί στην περασμένη συνέλευση και αφορούσε την σύσταση εταιρείας όπου ο συνεταιρισμός θα συμμετείχε με το 40%. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως αφού παρουσιάστηκε ένα πλάνο ζητήθηκε από τους επενδυτές να κατοχυρωθεί η προέλευση των χρήματων καθώς και μια δεσμευτική κατάθεση, χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, μάλιστα όπως ανέφερε οι επενδυτές προσπάθησαν να διαπραγματευτούν απευθείας με την τράπεζα για το δάνειο. Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπήρξε από την εταιρεία ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια δεσμευτική πρόταση. Κλείνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως χρονικά η πρόταση που υπάρχει είναι η πρόταση του κ. Βασιλοπούλου, ή σε διαφορετική περίπτωση η λύση της εκκαθάρισης.

Ωστόσο κουβέντα έγινε για την πρόταση σωτηρία εκ των έσω από τα μέλη του συνεταιρισμού με τους αγρότες Πάνο Παγάνη και Ηλία Μπουντουβά να την παρουσιάζουν, και ενώ μέχρι εκείνο το σημείο κανένας δεν την είχε λάβει υπόψιν του τελικά «μπήκε» προς ψήφιση.

Στην κάλπη η οποία στήθηκε λίγο πριν της 9 το βράδυ της Κυριακής ψήφισαν 115 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν ήταν τρία, το πρώτο είχε τη λέξη «ΝΑΙ», όπου αντιπροσώπευε την πρόταση της πώλησης ποσοστού 100%, ενώ το δεύτερο με την λέξη «ΟΧΙ» αντιπροσώπευε την πρόταση σωτηρίας εκ των έσω, ενώ υπήρχε και λευκό ψηφοδέλτιο. Λίγο μετά τις 10, και αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:

82 ψήφοι για την πρόταση της πώλησης

30 ψήφοι για την πρόταση σωτηρίας

3 λευκά

Έτσι, η Γενική Συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την εξολοκλήρου πώληση του συνεταιρισμού με τον όρο πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να προκαταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ με την υπογραφή των προσύμφωνων.

Χρήματα σε δύο μήνες, αφού προχωρήσει η διαδικασία πώλησης

Το ζητούμενο για πολλούς παραγωγούς είναι πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το χρονικό διάστημα δύο μηνών, καθώς για να εκτελεστεί η απόφαση υπάρχει μια προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της συνέλευσης ώστε ένα μέλος αν θέλει να προσβάλει την απόφαση, ενώ θα χρειαστεί και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις διαδικασίες πώλησης.

Το χειρότερο πιθανό σενάριο

Σε διαφορετική περίπτωση να σημειωθεί πως ο συνεταιρισμός θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, κάτι που σημαίνει πως από το προϊόν της εκκαθάρισης εξοφλούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΑΣ που εκκαθαρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι προαιρετικές μερίδες εξοφλούνται μετά την ικανοποίηση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Ελληνικού Δημίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των εργαζομένων. Το υπόλοιπο του ενεργητικού που απομένει (π.χ. κτίρια, αποθήκες) διατίθεται σε άλλον ΑΣ ή για άλλο κοινωνικό σκοπό, σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό, και δεν διανέμεται στα μέλη. (σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιος του ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α’ 78)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button