Πελοπόννησος

Σκηνικό ταινίας θρίλερ του Hollywood: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το σανατόριo στην Πελοπόννησο που… δεν λειτούργησε ποτέ! [βίντεο]

Είναι πραγματικά ένα σκηνικό για ταινία θρίλερ του Hollywood. Το Σανατόριο στην Ζάστοβα, λίγο έξω από την Πάτρα, στέκει ψηλά στο πλάτωμα στις πλαγιές του Παναχαϊκού από το 1937 χωρίς να λειτουργήσει ποτέ!

Στο οροπέδιο της Ζάστοβας, μέσα στο πράσινο, αποφασίστηκε το 1936 να χτιστεί με δαπάνη του Πατρινού βιοµήχανου και μεγαλέµπορου, Βασίλειου Μαραγκόπουλου, το Σανατόριο, που θα λειτουργούσε για την θεραπεία των φυματικών.

video by Mintzas View

Η ανέγερση ξεκίνησε το 1937 και η χρησιμοποίηση οπλισμένου σκυροδέματος έκανε το κτίσμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ανοίχτηκε και δρόμος 15 χλμ για καλύτερη πρόσβαση.

Ο πόλεμος του 1940 σταμάτησε τις εργασίες και ο θάνατος του μοναδικού χρηματοδότη το 1944 ουσιαστικά σήμανε και το τέλος κάθε προσπάθειας για ολοκλήρωση του Σανατορίου.

INFO: Το κτίριο ανήκει σήμερα στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, αλλά χρησιμοποιείται περιστασιακά και αυθαίρετα από κτηνοτρόφους ως μαντρί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button