Αγροτικά

Σοβαρές ζημιές από τους καύσωνες στην βιομηχανική τομάτα της Ηλείας

Ο πρόσφατος καύσωνας προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια της όψιμης βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία που έβρασε στα χωράφια, από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υδράργυρος πέρασε σε πολλές περιπτώσεις τους 40oC ή έφτασε οριακά στους 40οC. Όμως βάσει του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ αποζημιώσεις δίδονται μόνο από τους 40οC και πάνω.

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στην ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας που κινητοποίησε όλο το μηχανισμό του ΕΛΓΑ για να έρθει να δει την κατάσταση που επικρατεί στην καλλιέργεια στο νομό, μετά από ένα καυτό τριήμερο σε συνθήκες καύσωνα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Βαλιανάτος τόνισε σε δηλώσεις του στο gaia365.gr πως “… ενώ η καλλιέργεια εξελισσόταν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ο καύσωνας προκάλεσε ζημιές σε πολλές περιοχές με τα φυτά να βράζουν στο χωράφι. Κινητοποιήσαμε τον ΕΛΓΑ που βάσει κανονισμού πρέπει να περάσει τους 40οC η θερμοκρασία για να συμβεί και θα πάμε και σε περιοχές που μπορεί να υπήρξε από τους σταθμούς λίγο χαμηλότερη καταγραφή, αλλά η ζημιά έχει γίνει”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button