Αγροτικά

Σπάνιο είδος γαρίφαλου ανακαλύφθηκε στο Κιλκίς

Eνα νέο και σπάνιο είδος γαρίφαλου, ο Άνυδρος Διόσανθος, που είχε καταγραφεί το 2008 στον Έβρο και ως νέο είδος για την ελληνική χλωρίδα το 2018, ανακαλύφθηκε πρόσφατα και στον Νομό Κιλκίς. Την ανακάλυψη έκανε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Κιλκίς Βασίλης Ιωαννίδης, ο οποίος πραγματοποιεί συχνές εξορμήσεις στα βοτανικά μονοπάτια του νομού, με σκοπό να τα χαρτογραφήσει και να καταγράψει τα ενδημικά φυτά του τόπου. Το σπάνιο γαρίφαλο, όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, το είχε εντοπίσει στην περιοχή των παλιών λιμνών Αρτζάν και Αματόβου.

Προσπάθησε ο ίδιος να το αναγνωρίσει, ωστόσο το ενέταξε σε κάποια διεθνή βάση, όπου ο Γερμανός επιστήμονας Strid ανέφερε ότι πρόκειται για νέο είδος γαρίφαλου και ότι δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αλλού στην Ελλάδα, εκτός από τον Έβρο. «Το γεγονός ότι το γαρίφαλο αυτό φύεται και στο Κιλκίς σημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη καταγραφή στην Ελλάδα. Έχει βαλκανική εξάπλωση κυρίως σε περιοχές της Βουλγαρίας, είναι λευκού χρώματος, με ύψος 60-70 πόντους. Ψάχνει περιοχές με αυξημένη υγρασία για να αναπτυχθεί», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης. Ο Άνυδρος Διόσανθος συναντάται από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο σε φωτεινές τοποθεσίες με χαμηλή βλάστηση.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των σπάνιων φυτών και λουλουδιών της ελληνικής χλωρίδας και το οικονομικό όφελος που αυτά μπορούν να αποφέρουν, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Κιλκίς επισημαίνει ότι καθώς η καλλιέργεια των ειδών αυτών απαγορεύεται, θα μπορούσε αντί αυτού να διοργανώνονται φυσιολατρικές επισκέψεις στις περιοχές όπου φύονται. «Τα φυτά και τα λουλούδια που φύονται στην ελληνική γη αποτελούν μέρος μιας φυσικής κληρονομιάς. Η καλλιέργεια και η εμπορική αξιοποίησή τους απαγορεύεται, αφού τα φυτά προστατεύονται από ελληνικούς και διεθνείς νόμους.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιτήδειοι θα “ξήλωναν” ό,τι μπορεί να αποφέρει κέρδος από το οικοσύστημα μιας περιοχής», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης και καταλήγει ότι, αντί καλλιέργειας, θα μπορούσε να διοργανώνεται μια φυσιολατρική επίσκεψη και ξενάγηση στα μέρη όπου υπάρχουν σπάνια είδη και ταυτοχρόνως να ενισχύεται και η τοπική κοινωνία από τον τουρισμό.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button