Αγροτικά

Στα σκαριά η Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας

Στο παρασκήνιο εξελίσσονται ζυμώσεις για την ίδρυση ενός πανελληνίου συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών. Η χθεσινή όμως σύσκεψη στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων έδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει πολύ και βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την ίδρυση της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ε.). Το θέμα είναι ότι υπάρχουν δύο μνηστήρες για τη θέση αυτή, δηλαδή για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στη νέα οργάνωση. Αυτοί οι δύο είναι η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ (διάδοχο σχήμα της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ, με πρόεδρο τον Παύλο Σατολιά) και ο ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Κοντό). Στο δεύτερο, μέλος είναι και η GAIA Επιχειρείν, εταιρεία αμιγώς ιδιωτικών συμφερόντων και όχι συνεταιρισμός.

Από τους εκπροσώπους της ΚΕΟΣΟΕ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη έγινε ειδικότερη αναφορά στην ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της εκπροσώπησης του κλάδου αλλά και των Ελλήνων αγροτών ευρύτερα στην COPA COGEGA, με την επισήμανση ότι είναι ασύμβατη η εκπροσώπηση συλλογικών κοινωνικών συμφερόντων από μια ιδιωτική εταιρεία (σ.σ. εκπρόσωπος της GAIA Επιχειρείν κατέχει αυτή τη θέση).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, που παρέμεινε στη σύσκεψη επί 2,5 ώρες, συμμερίστηκε την άποψη που εκφράστηκε στη σύσκεψη, λέγοντας ότι θα προκύψει από ξεκάθαρη διαδικασία θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών στο εξωτερικό, όπως επίσης και ξεκάθαρος συνομιλητής με το υπουργείο. Ο ίδιος χαιρέτισε την προσπάθεια ίδρυσης της ΣΑΣΕ και τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη, προκειμένου να βρει τη θέση της στα διεθνή φόρα η φωνή του συνεταιρισμένου αγρότη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button