Αγροτικά

Στα όριά τους οι παραγωγοί αραχίδας στην Καλαμάτα

Οι παραγωγοί αραχίδας στην Καλαμάτα βρίσκονται στα όριά τους, καθώς οι τιμές που κράτησε το αράπικο φιστίκι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει πολλούς στην έξοδο και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας που, μετά την πατάτα, έδινε ένα καλό εισόδημα πριν από χρόνια.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, αναφερόμενος στην πορεία της φετινής χρονιάς, «η παραγωγή θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 30%, αφού το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει αισθητά και τα υπόλοιπα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η τιμή του αναμένεται να πάει στο 1,20 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 90 λεπτά. Η φετινή αύξηση οφείλεται στη μείωση των ποσοτήτων. Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, δεν είναι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή και ζητούν η τιμή να ανέβει στο 1,50 ευρώ».

Όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής, ο κ. Γκούμας εστιάζει σε τουλάχιστον δύο παράγοντες: «Από τη μία, οι μειωμένες τιμές των περασμένων ετών έφεραν απογοήτευση σε αρκετούς παραγωγούς και σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας αποφάσισαν να μην καλλιεργήσουν. Από την άλλη, δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος που να φέρει αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο ίδιος σπόρος που δεν έχει τα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα. Αν δεν έρθει νέος σπόρος που θα δώσει στον παραγωγό αύξηση της παραγωγής, το πρόβλημα θα μεγαλώσει. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε στα 350-400 κιλά ανά στρέμμα και είναι μία χαμηλή παραγωγή».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button