Αγροτικά

Στην Ανδαλουσία γεννήθηκε το Νο2 της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου

Σ την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Ισπανίας στη διεθνή αγορά ελαιολάδου οδηγεί η συγχώνευση των συνεταιρισμών Jaencoop και Olivar de Segura που οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Ύστερα από διαπραγματεύσεις ετών, οι δυο πλευρές έδωσαν τα χέρια, δημιουργώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» του κλάδου παγκοσμίως, πίσω μόνο από την –επίσης ισπανική και συνεταιριστική– Dcoop. Το νέο σχήμα περιλαμβάνει 28 οργανώσεις παραγωγών με 26.000 αγρότες-μέλη που καλλιεργούν περί τα 3,2 εκατ. στρέμματα ελαιώνων, με τη συνολική παραγωγή για τη σεζόν 2018/19 να ανέρχεται στους 120.000 τόνους. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 9% της παραγωγής της Ανδαλουσίας, περιοχής όπου εδρεύουν αμφότεροι οι συνεταιρισμοί και από την οποία προέρχεται σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Καθένας από τους δύο (συν)εταίρους φέρνει στο «τραπέζι» τα ισχυρά του χαρτιά: Η Jaencoop διαχειρίζεται μεν μια τεράστια έκταση 2,47 εκατ. στρεμμάτων που δίνει από 80.000 έως 90.000 τόνους ελαιολάδου κάθε χρόνο, όμως η τυποποιητική της δυνατότητα δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατ. λίτρα ετησίως. Την ίδια στιγμή, η Olivar de Segura κατέχει «μόλις» 740.000 στρέμματα ελαιώνων και παράγει περίπου τους 20.000 τόνους ετησίως, ωστόσο με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει μπορεί να εμφιαλώνει έως και 4 εκατ. λίτρα ελαιολάδου ετησίως. Στην πράξη, λοιπόν, η συγχώνευση δημιουργεί χρήσιμες συνέργειες και οικονομίες κλίμακος, δίνοντας στην Jaencoop τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις υποδομές τυποποίησης της Olivar de Segura, ενώ η τελευταία θα επωφεληθεί από τις αυξημένες ποσότητες πρώτης ύλης που θα εισφέρει η Jaencoop.

Συνέργειες και οικονομίες κλίμακος

«Στη σημερινή συγκυρία δεν έχει πολύ νόημα να προσπαθείς μόνος σου. Πλέον, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ισχύ στις διεθνείς αγορές και θα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε περισσότερες εγγυήσεις παραγωγής», εξήγησε ο πρόεδρος της Jaencoop, Cristobal Gallego Μartinez, πρόεδρος της Jaencoop, προσθέτοντας ότι στόχος του νέου σχήματος είναι να ενισχύσει την παρουσία του στο εξωτερικό μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και την αύξηση των ποσοτήτων που θα διαθέτει.

«Χρειαζόμασταν ένα ισχυρό γκρουπ στην περιοχή. Έχουμε ορισμένα πολύ δυναμικά πρότζεκτ, τα οποία ‘‘απαιτούν’’ αυξημένες ποσότητες πρώτης ύλης. Πλέον, δημιουργείται ένα σχήμα με πολύ μεγάλη εμβέλεια», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Olivar de Segura, Angel Rodriguez.

Ο νεοπαγής όμιλος θα έχει παρουσία σε 20 αγορές και θα πάρει πιθανότατα το όνομα της Jaencoop, όμως το εμπορικό σήμα της Oliver de Segura αναμένεται να διατηρηθεί. Συνολικά, θα διαχειρίζεται πάνω από 12 εμπορικά σήματα «συμβατικού» και βιολογικού ελαιολάδου, μεταξύ αυτών και τις ΠΟΠ επωνυμίες Sierra de Cazorla και Sierra de Segura.

Επεκτείνεται σε ΗΠΑ και Πορτογαλία η Dcoop

Οι περισσότεροι από 100.000 τόνοι που θα διαχειρίζεται ετησίως η κοινοπραξία Jaencoop – Οlivar de Segura είναι μια πολύ μεγάλη ποσότητα, ωστόσο απέχει αρκετά από τους 200.000 τόνους ελαιολάδου της Dcoop, η οποία τους τελευταίους μήνες ενισχύει διαρκώς τη διεθνή της παρουσία. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε το 5% της πορτογαλικής Μacarico (φίρμας με παρουσία σε 40 αγορές), ενώ μέσα στο καλοκαίρι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Bell-Carter στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου ήδη ελέγχει το 50% της εταιρείας Pompeian.

Κατσικίσιο γάλα

Επιπλέον, επιχειρεί να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία και στην αγορά κατσικίσιου γάλακτος –στην οποία μπήκε το 2014, απορροφώντας τη συνεταιριστική Procasur– συνάπτοντας την άνοιξη του 2018 σχετική συμφωνία με τον ισπανικό συνεταιρισμό Cooperativas Agro-alimentaria de Andalucia.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button