Τοπικά Νέα

Στις 14 Ιουνίου πέφτουν» οι υπογραφές για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Στις 14 Ιουνίου θα πέσουν οι υπογραφές για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όπου ανάδοχος είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

Το θέμα της διαχείριση των απορριμμάτων συζητήθηκε στην 10η συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου λίγο μετά τις 16:30  την Τετάρτη 6 Ιουνίου.

Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Κωνσταντίνα Νικολάκου εισηγήθηκε το δεύτερο στην ημερήσια διάταξη με θέμα « Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ»: Λήψη απόφασης για τη δρομολόγηση των κατά νόμο διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης α) εδαφικών εκτάσεων εντός Χώρων του Έργου, σύμφωνα με την  παρ. 5 του άρθρου 9 της Διακήρυξης Β. ΙΙ Φάσης (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) του Διαγωνισμού και β) εδαφικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθ. οικ. 173714/09.07.2014 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), του τ. Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Παροχή εξουσιοδότησης στον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τις, κατά περίπτωση, δέουσες ενέργειες.»

Όπως ανέφερε η κυρία  Νικολάκου το έργο αυτό που θα υλοποιηθεί είναι παρακαταθήκη για την Πελοπόννησο . Η προηγούμενη απόφαση που είχε λάβει το ΠεΣυ για το έργο ήταν η πρώτη διαδικασία για να προχωρήσει η σύμβαση  αναφέροντας ότι πρέπει να πάψει η λάσπη και η συκοφαντία για το έργο.

Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν γίνει, καθώς ο ίδιος ο περιφερειάρχης ζήτησε από την εταιρία να καταθέσει όλα αυτά τα έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να διαλευκανθεί το ιδιοκτησιακό.

Είναι ένα έργο δημόσιου συμφέροντος και είμαστε έτοιμοι για να υπογράψουμε την ΣΔΙΤ για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στις 14/6/18

Από το σύνολο του έργου που αφορά τις 3 μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων, από το σύνολο αυτών  όπως επίσης και των ΣΜΑ υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό που διεκδικείται από ιδιοκτήτες τόνισε η κυρία Νικολάκου.

«Με έγγραφο της εταιρία, μας ενημέρωσε για τις διεκδικήσεις και εμείς ακολουθούμε τον νόμο, και δεχόμαστε τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά και όσα απαιτούνται έτσι ώστε να παραπέμψουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Κλείνοντας την εισήγηση της  η θεματική αντιπεριφερειάρχης τεκμηρίωσε το ζήτημα με τις εκτάσεις ζητώντας και η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να έχει μία δυναμική σημειώνοντας ότι με αυτή την απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον περιφερειάρχη για την υπογραφή του έργου.

Κανένας δεν πρέπει να αμφισβητήσει ποτέ ξανά το έργο και  πρέπει πλέον  να δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς διχόνοιες

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στις ερωτήσεις του, ζήτησε ένα τοπογραφικό διάγραμμα για να δει που ακριβώς είναι τα επίμαχα οικόπεδα. Δεύτερον ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις επί του θέματος.

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να ήταν εδώ όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως και η εταιρία είπε ο κ.Πατσαρίνος κατά την τοποθέτηση του.

Σήμερα η εισήγηση επικεντρώνετε στο ιδιοκτησιακό και είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ένα τοπογραφικό.

«Τέσσερις φορές στο παρελθόν ο κ. Τατούλης έχει ανακοινώσει την υπογραφή του έργου» είπε κλείνοντας ο κ. Πατσαρίνος δείχνοντας την δυσαρέσκεια του για την εισήγηση.

Ο κ. Δολτσινιάδης στην τοποθέτηση του φάνηκε ικανοποιημένος με την θετική εξέλιξη υπογραφής του έργου , μη θέλοντας κάτι άλλο σημειώσει, ευελπιστώντας για το καλό της Πελοποννήσου να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο κ. Γόντικας μίλησε για τις επιπτώσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων  και για το κεφάλαιο, αλλά και στο περιβάλλον. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάδοχο εταιρία και στην κατασπατάληση των χρημάτων των πολιτών.

Λέτε ψέματα για τα ιδιοκτησιακά, εδώ και χρόνια προσπαθείτε να λύσετε το ζήτημα, αφού με πρωτόκολλα οι ιδιοκτήτες σας είχαν ενημερώσει

Ο κ. Αλευράς έλαβε τον λόγο στη συνέχεια προτείνοντας μια αποκεντρωμένη διαχείρηση και όχι μια παλαιομένη ολοκληρωμενη διαχείρηση. Έπειτα ανέφερε ότι το οξύμωρο είναι ότι η ΝΔ πανηγύριζε για το έργο ως κυβέρνση, ενώ μετά ως αντιπολίτευση το θεωρεί ασύμφορο και τώρα η κυβέρνηση υπερθεματίζει.

Οι κυβερνήσεις δεν το χειρίστηκαν με την σοβαρότητα που πρέπει.

Τέλος κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για απόκρυψη στοιχείων αναφέροντας ότι πάνω στην βιασύνη επέλεξε και κατακύρωσε μια ελλιπής προσφορά του αναδόχου.

Ο κ. Τσαμπουράνης ανέφερεότι  το πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση των απορριμμάτων , αλλά η ελλιπής ανακύκλωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Είναι ένα έργο κομμένο και ραμμένο στα οφέλη της επιχείρησης  είπε κλείνοντας χωρίς να ψηφίσει το θέμα προτείνοντας να γίνει η διαχείριση από δημόσιο φορέα.

Η κυρία Λυμπεροπούλου τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετη με το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων , για λόγους που πολλές φορές έχει θέσει.

με πληροφορίες από το arcadiaporta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button