Ελλάδα

Στον Φαληρικό όρμο κατέπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush» με 7.000 άτομα πλήρωμα

Στον Φαληρικό όρμο κατέπλευσε σήμερα νωρίς το πρωί το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush (CVN-77)» που αποτελεί τμήμα της δύναμης του 6ου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γιγαντιαίο πλοίο που φέρει πλήρωμα έως και 7.000 ατόμων θα παραμείνει στα ανοικτά μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό

Το ύψος του αεροπλανοφόρου φθάνει τα 333 μέτρα και το μήκος του ανέρχεται στα 332,8 μέτρα καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο. Φιλοξενεί περισσότερα από 85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Growler ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτερα ΗΗ-60H ενώ διαθέτει όλα τα τελευταίας τεχνολογίας αντίμετρα που μπορεί να έχει ένα σκάφος. Μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων χάρις τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει, με ικανότητα αδιάκοπης λειτουργίας επί… 20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό. Ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2003 τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν τρία χρόνια αργότερα και τέθηκε σε υπηρεσία λίγο καιρό αργότερα.

Απαγόρευση θαλάσσιας κυκλοφορίας

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά εξέδωσε απόφαση περί απαγόρευσης της θαλάσσιας κυκλοφορίας πέριξ του αεροπλανοφόρου μέχρι και την Τρίτη στις 14:00.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τα εξής: «Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ανακοινώνεται από την 03-02-2023 και ώρα 08:00 έως 07-02-2023 και ώρα 14:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στίγμα φ: 37ο 55′ 09,3’’Β, λ: 023ο 39’ 47’’Α, και συγκεκριμένα περιμετρικά του πλοίου το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο στίγμα αυτό. Από την παρούσα απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία – σκάφη που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου.

Οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261 Α’/73), όπως ισχύει».

Το εν λόγω αεροπλανοφόρο είναι το δέκατο της κλάσης Nimitz και έχει ναυπηγηθεί το 2009 και πήρε το όνομά του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους τον πρεσβύτερο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν χειριστής μαχητικών.

Δεύτερη επίσκεψη στην Ελλάδα ενώ έρχεται και το γαλλικό «Charles De Gaulle»

Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο που το «USS George H.W. Bush (CVN-77)» δένει στη χώρα μας καθώς τον περασμένο Οκτώβριο είχε βρεθεί στο λιμάνι της Σούδας, όπου υπάρχει και στρατιωτική βάση των Αμερικανών.

Να σημειωθεί τέλος ότι στις 18 Φεβρουαρίου αναμένεται να δέσει στη Σούδα και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» προκειμένου να πραγματοποιήσει στην εκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μας, βάσει της στρατηγικής συμφωνίας Γαλλίας και Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button