ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Στο Δ.Σ. Τριφυλίας η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Κυπαρισσιακό

005dfddb94b05b5a3bb7a1c45daf58ab_XL


Με αφορμή την δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (175/2017) σχετικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ο Δήμαρχος Τριφυλίας τοποθετήθηκε στο τελευταιο Δ.Σ. Τριφυλίας.

Από την γνωμοδότηση προκύπτει ότι αφενός το υπουργείο δεν έχει πείσει ότι το Σχέδιο που υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διασφαλίζει ένα αυστηρό καθεστώς προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου και αφετέρου ότι έχει καθυστερήσει να κλείσει αυτό το θέμα και καλεί τη διοίκηση «να προβεί στις ενέργειες» που υποδεικνύει το ΣτΕ «το συντομότερο δυνατόν», δεδομένης και της καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη γνωμοδότηση των Αθ. Ράντου (Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος), Χρ. Ντουχάνη (Σύμβουλος) και Αν Σκούφαλου (Πάρεδρος), επιστρέφει στο υπουργείο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «προκειμένου η Διοίκηση να εξετάσει ενδελεχώς και να βεβαιώσει, κατά ειδικό και συγκεκριμένο τρόπο, αν τυχόν, κατ’ εξαίρεση, οι εγκεκριμένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλιώς να επανυποβάλει το σχέδιο αφού τηρήσει τη σχετική διαδικασία με την σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Επιπλέον δε η γνωμοδότηση τονίζει ότι Ζώνη Αγροτικού Τοπίου που περιβάλλει τη κυρίως προστατευόμενη περιοχή, ενδεχομένως δημιουργήσει κινδύνους σε αυτή από την πρόκληση μεγάλης πυκνότητας περιβαλλοντικών πιέσεων και ως εκ τούτου καλείται η διοίκηση να εξετάσει εάν οι ‘’ρυθμίσεις που αφορούν τη ΖΑΤ συνάδουν με τον σκοπό του χαρακτηρισμού της κυρίως προστατευόμενης περιοχής ως «Περιοχής Προστασίας της Φύσης».Κατά τον κ. Κατσίβελα, το σχέδιο του Π.Δ. χώριζε τον Κυπαρισσιακό Κόλπο σε διαφορά τμήματα με κάποιες αποφάσεις οι οποίες δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά. «Οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για το αν κρίθηκε συνταγματικό η όχι είναι προσχήματα για κάποιους να χαίρονται και κάποιους να ικανοποιούνται», είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας πως, «όπως είχαμε δηλώσει και σε προηγούμενο συμβούλιο είναι ότι θα κυνηγούσαμε όλη την υπόθεση μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι και τον τελευταίο φορέα. Γιατί σαν μέγιστο στόχο είχαμε βάλει την προστασία της ΖΑΤ και τους ορούς τους οποίους έβαλε για να αναπτυχθούν ανθρώπινες δραστηριότητες. Το βέβαιον είναι ότι αυτό το Υπουργείο μετά από τόσους μήνες, τόσες συζητήσεις, τόσες ενοχλήσεις και διαβουλεύσεις είναι ανίκανο να συντάξει ένα Π.Δ. όπως λένε οι όροι της επιστήμης, και αναγκάζεται το ΣΤΕ να το γυρίσει πίσω, εγκαλώντας την διοίκηση για την ανεπάρκεια την οποία έχει. Κατά συνέπεια να κουβεντιάσουμε τις απειλές που δεχτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όλα πήγανε στο βρόντο. Η απόφαση όπως θα δείτε του ΣΤΕ λέει ότι η προσωρινή υπουργική απόφαση έχει ημερομηνία λήξης, μέχρι δυο χρονιά. Το θέμα για τη κοινωνία της Τριφυλίας είναι ανοικτό, η κοινωνία μας είναι ανοικτή στις συναινέσεις και συνεννοήσεις».

Αιχμές άφησε επίσης και για των ΑΡΧΕΛΩΝ λέγοντας πως, «ο λαλίστατος ΑΡΧΕΛΩΝ μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για την απόφαση του ΣΤΕ και αυτό ίσως να λέει πολλά».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button