Τοπικά Νέα

Στο… περίμενε για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Τα πρώτα έσοδα από συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα euro2day.gr.
Αυτά περιγράφονται στην ετήσια οικονομική της έκθεση για το 2018 και αφορούν σε royalties (μισθώματα) βάσει Συμβάσεων περί εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων ύψους 866.808, έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων 686.138,74 ευρώ, έσοδα από εφάπαξ καταβολή κατά την υπογραφή των συμβάσεων (Signature Bonus) 2.800.000 ευρώ, έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων 409.633,98 και από λοιπές δραστηριότητες ύψους 374.960 ευρώ.
Τα έσοδα της ΕΔΕΥ προήλθαν κυρίως από το μαζικό αριθμό συμβάσεων παραχώρησης που κυρώθηκαν το 2018 από τη Βουλή καθώς και άλλες που είχαν συναφθεί στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Κοινοβούλιο κύρωσε τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης, που είναι το θαλάσσιο «Οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας (Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ), τις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» στα ΕΛ.ΠΕ και το επίσης χερσαίο οικόπεδο «Αιτωλοακαρνανία» στην Energean Oil & Gas.
Έτσι, η ΕΔΕΥ ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 4,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,187 εκατ ευρώ το 2017, ενώ σημειωτέον ότι στην αναμονή για κύρωση στη Βουλή βρίσκονται οι συμβάσεις παραχώρησης στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο Πέλαγος» (Repsol – ΕΛ.ΠΕ) και «Οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (ΕΛ.ΠΕ). Στο ελεγκτικό συνέδριο βρίσκονται οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» (Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button