Οικονομία

Στο «συρτάρι» το σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων

Δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των τεκμηρίων κάνουν στην  στην κυβέρνηση καθώς φαίνεται πως εντός του 2020 δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, κυβερνητικά στελέχη, μιλούσαν για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης σε βάθος τετραετίας, με το πρώτο βήμα να γίνεται το 2020 με την υποκατάστασή τους από έμμεσες τεχνικές ελέγχου από την ΑΑΔΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα τέτοιο σενάριο οι θεσμοί θα ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί, καθώς παρά τη βελτίωση του ελεγκτικού – εισπρακτικού μηχανισμού στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα παραμένει παραπάνω από υπαρκτό. Τα περιστατικά φοροδιαφυγής ιδίως με τη μη έκδοση αποδείξεων είναι καθημερινά, ενώ η καθήλωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται από λογιστές πως κρύβει πολλά περισσότερα από τη μείωση του τζίρου.

Οι πληροφορίες, όπως σημειώνει το euro2day.gr,  αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς ζήτημα σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων.

Προηγούνται άλλα καυτά μέτωπα, όπως το θέμα του αφορολογήτου και ιδίως της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πηγές με γνώση των διεργασιών αναφέρουν πως «τα τεκμήρια δεν είναι της παρούσης…» .

Πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2017 που δηλώθηκαν το 2018), στα δίχτυα των τεκμηρίων πιάστηκαν 3 στα 10 νοικοκυριά,καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα, τα τεκμήρια «αποκάλυψαν» έξτρα εισοδήματα 6,7 δισ. ευρώ για 1.929.180 φορολογούμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί, ακολουθούμενοι από συνταξιούχους και εισοδηματίες.

Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν το 1978 και μετά τις τελευταίες αλλαγές το 2010, αφορούν:

1. Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

2. Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.

3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

ΠΗΓΗ: in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button