ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Συλλαλητήριο και πορεία στην Κυπαρισσία για τα εργασιακά ζητήματα [εικόνες]

Απεργιακή συγκέντρωση, με ομιλίες και πορεία στο κέντρο της Κυπαρισσίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων από φορείς της Κυπαρισσίας, τιμώντας έτσι την Εργατική Πρωτομαγιά και κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανές διαχρονικές διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών, που σήμερα μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Επιτροπή αγώνα συνταξιούχων Τριφυλίας, το Σωματείο εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α Μεσσηνία, το Σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου δημοτικού σχολείου Κυπαρισσίας και η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας (μέλος Ο.Γ.Ε.). Στην προμετωπίδα των αιτημάτων βρέθηκαν τόσο τα εργασιακά, με την επικείμενη αλλαγή του νομικού πλαισίου εις βάρος των εργαζομένων, όσο και το ζήτημα θωράκισης της δημόσιας υγείας εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την πλατεία δημαρχείου, όπου έπειτα από χαιρετισμό όπου απηύθυναν εκπρόσωποι των Σωματείων στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Στη συνέχεια έγινε πορεία με κατάληξη το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, ενώ και εκεί επέδωσαν το ψήφισμά τους στο διοικητή του νοσοκομείου.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

Κατά τη σημερινή (6-5-2021) απεργιακή μας συγκέντρωση που διοργανώσαμε για να γιορτάσουμε αγωνιστικά τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά, διαισθανόμενοι τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουμε ν΄αντιμετωπίσουμε και λόγω της πανδημίας αλλά κυρίως τον κίνδυνο να χάσουμε εργατικά δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αγώνες και αίμα εκατομμυρίων εργατών απ΄όλο τον κόσμο, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε, τον ίδιο αγωνιστικό δρόμο που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγο το ΜΑΗ του 1886, οι απεργοί της Θεσσαλονίκης το ΜΑΗ του 36΄, οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής το ΜΑΗ του 44΄.

            ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το Νομοσχέδιο ΄΄ έκτρωμα΄΄ για τα εργασιακά που καταργεί το 8ωρο.
  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του λαού με ευθύνη του κράτους.
  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κυπ/σσίας και των Κέντρων Υγείας Τριφυλίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών – συμβασιούχων ιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Όχι στις μετακινήσεις ιατρών του Νοσοκομείου Κυπ/σσίας σε άλλα Νοσοκομέια.
  • Μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των Σχολείων, μείωση των μαθητών ανά τάξη, μόνιμες προσλήψεις εκπ/κών, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία.
  • Όχι στη μετατροπή Σχολείων σε Πειραματικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.
  • Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.
  • Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους όλες οι παράνομες παρακρατήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε ΄΄σκλάβοι΄΄ στον 21ο αιώνα.

Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

Οι φορείς της εκδήλωσης:

  • Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας
  • Σωματείο εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α Μεσσηνίας
  • Σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείου Κ.Υ Κυπαρισσίας.
  • Σύλλογος Γονέων κ΄ κηδενμόνων 2ο Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.
  • Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας ( μέλος Ο.Γ.Ε ) .

Στην ομιλία του, ο Κώστας Καπερώνης, μεταξύ άλλων, ανάφερε τις διεκδικήσεις της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας, ενώ σημείωσε ότι, “Κυβέρνηση, Ε.Ε. και μεγάλη εργοδοσία ετοιμάζουν τη  νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς. Για πρώτη φορά μετά την κατάργηση του 10ωρου, το 1920, η κυβέρνηση επαναφέρει το 10ωρο παρουσιάζοντάς το ως πρόοδο! Το νομοσχέδιο  βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Με το νομοσχέδιο πλέον, το πόσο δουλεύουν ,αμείβονται ,ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι  θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία του μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία .Παράλληλα επιχειρείται να δοθεί πλήγμα στα εργατικά συνδικάτα με ασφυκτικούς περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα κ συνολικά στη συνδικαλιστική δράση Λύνει τα χέρια στους μεγαλοεργοδότες να ξεσαλώσουν στις πλάτες των εργαζομένων”.

Στην ομιλία της, η Κατερίνα Τσιγκανου, από την ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, μεταξύ άλλων, ανάφερε, “Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, ένα χρόνο  καραντίνας, ένα χρόνο με μάσκες, με κλειστά μαγαζιά, κλειστά σχολεία, ένα χρόνο που βιώσαμε τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα όλου του λαού για ενίσχυση των νοσοκομείων για προσλήψεις γιατρών, για ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για μείωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών κλπ έρχεται να νομοθετήσει το 10 ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες! Να νομιμοποιήσει δηλαδή τις ελαστικές μορφές εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις, όλη την εργασιακή ζούγκλα! Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μόνον τη λογική κόστους –οφέλους. Το πρόβλημα το δικό μας  είναι ότι σε αυτή τη ζυγαριά  σ εμάς αντιστοιχεί η ανάληψη του κόστους ενώ το όφελος ολόκληρο θα μοιραστεί στις μεγάλες επιχειρήσεις κ τους επιχειρηματικούς ομίλους Αυτοί θα καρπωθούν την απλήρωτη υπεραξία της δουλειάς μας. Για τις εργαζόμενες γυναίκες το λάστιχο ωράριο κάνει λάστιχο και τη ζωή μας”.

Η Κατερίνα Τσιγκανου, κατέληξε, λέγοντας, ότι: “Καλούμε από αυτή τη συγκέντρωση όλες τις γυναίκες, τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες , τις εργαζόμενες με μισθό και με μεροκάματο, στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα να μη μένει καμιά γυναίκα μόνη. Να συσπειρωθούμε στους συλλόγους και τα σωματεία στους χώρους δουλειάς μας και μέσα από εκεί μαζί με τους υπόλοιπος εργαζόμενους να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας στη ζωή τη δική μας κ των οικογενειών μας Μια ζωή αντάξια της προόδου που έχει κάνει ο άνθρωπος τον 21 αιώνα”.

Χαιρετισμό απηύθυναν, η Ειρήνη Κουκούμη, εκπρόσωπος του Συλλόγου γονέων 2ου Δημοτικού σχολείου Κυπ/σίας, και η Ξένια Στρατικοπούλου, Πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button