Τοπικά Νέα

Συμπράξεις παρατάξεων στο Δήμο Τριφυλίας: Γάμοι χωρίς διαζύγια και οι συμφωνίες

Όσοι συνεργαστούν θα αποτελούν ενιαία παράταξη και η συμφωνία δεν θα μπορεί να ανακληθεί!

Στις 24 Αυγούστου ορκίζεται η δημοτική αρχή Τριφυλίας. Στις 8 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το νέο δημοτικό συμβούλιο με την διεξαγωγή των δημαιρεσιών, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής. Αυτό φυσικά που απασχολεί είναι και ο ορισμός των αντιδημάρχων…

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, σαφέστατα αναφέρει ότι η οποιαδήποτε σύμπραξη δεν ανακαλείται, κατατίθεται πρακτικό, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Στο δήμο Τριφυλίας με τις 27 έδρες να μοιράζονται σε 7-5-4-3-3-2-2-1 δεν υπάρχει -ακόμα- κοινός τόπος συνεργασιών, πόσο μάλλον συμπράξεων. Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να έδωσε αριθμητική υπεροχή στην παράταξη του δημάρχου στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, αλλά από κει και πέρα τίθεται θέμα σωστής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου για να λαμβάνονται και οι ανάλογες αποφάσεις.

Ουσιαστικά, αυτό το οποίο προβλέπεται είναι ότι,

  • Δύο ή περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν, εφόσον μία εξ αυτών είναι η παράταξη του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου.
  • Η συνεργασία μπορεί να γίνει στην αρχή της θητείας ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στην 4ετία.
  • Για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσουν και να συνυπογράψουν η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων των υπό συνεργασία παρατάξεων.
  • Εφόσον δύο ή περισσότερες παρατάξεις συνεργαστούν, νοούνται πλέον ως μια και ενιαία παράταξη!
  • Η σύμπραξη των παρατάξεων επισημοποιείται με πρακτικό που κατατίθεται στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο και σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί να ανακληθεί!

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Άρθρο 1 Σύμπραξη δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων

1. Η παράγραφος 7 του άρθρου 66 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 73 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133), αντικαθίσταται ως εξής: «7. Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης».

2. Η παράγραφος 12 του άρθρου 168 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 101 του ν. 4555/2018 (A΄ 133), αντικαθίσταται ως εξής: «12. Δύο ή περισσότερες περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο περιφερειάρχης. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της περιφερειακής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο περιφερειάρχης και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο περιφερειάρχης και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο περιφερειάρχης, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 157 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός περιφερειακός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο όποιος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button