Οικονομία

Συναλλαγές: Κάρτα ή μετρητά – Η μάχη για το χρήμα φουντώνει

Οι εταιρίες πληρωμών προάγουν το άυλο χρήμα για να κατανικήσουν τον βασικό τους ανταγωνιστή. Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες για λόγους ευκολίας. Όπως και να έχει η μάχη για τη μορφή που θα έχει το χρήμα και οι συναλλαγές μας τα επόμενα χρόνια μαίνεται και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Global Web Index, οι καταναλωτές σε αρκετές χώρες πετάνε τα παραδοσιακά πορτοφόλια, αντικαθιστώντας τα με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας η Νότια Κορέα, οι κάτοικοι της οποίας δεν ψωνίζουν σχεδόν τίποτα χωρίς τη χρήση κάρτας.

Η τάση της νοτιοκορεατών για πληρωμές χωρίς μετρητά επιβεβαιώνεται και σε άλλη έρευνα. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Cash Essentials, μόνο το 14% των πληρωμών στη Νότια Κορέα πραγματοποιείται με μετρητά.

Στην Ιαπωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία, επίσης, μεταξύ 60 και 67% των καταναλωτών προτιμούν πληρωμές χωρίς μετρητά. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες εμφανίζεται το εξής παράδοξο: τα μετρητά αφορούσαν μεταξύ 68 και 87% των πληρωμών, γεγονός που υποδηλώνει πιθανώς την αδυναμία πληρωμής με κάρτα ή άλλα μέσα χωρίς μετρητά για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Κάρτα-Μετρητά
Πηγή: Statista

Ακριβώς το αντίστροφο απ’ ό,τι ισχύει στις ΗΠΑ, όπου μόνο το 32% των πληρωμών πραγματοποιείται, αλλά μόλις το 58% των καταναλωτών φέρονται να θεωρούν τις κάρτες ως προτιμώμενο μέσο πληρωμών.

Ωστόσο σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πληρωμών. Οι χώρες (από τις 46 στην έρευνα) όπου οι λιγότεροι άνθρωποι ήταν υπέρ των πληρωμών χωρίς μετρητά ήταν οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος με 33% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Μαρόκο ανέρχεται στο 34%.

Ενας από τους κυριότερους λόγους για τον οποίο οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες χώρες προτιμούν τα μετρητά, είναι απλά επειδή δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό κατά συνέπεια ούτε κάρτα.

Στις Φιλιππίνες, μόνο το 29% των ενηλίκων είχαν τραπεζικό λογαριασμό το 2019, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. Η Cash Essentials σημειώνει ότι ο αριθμός των τερματικών που δέχονται κάρτες παρέμεινε επίσης χαμηλός στη χώρα.

Απομένει να αποδειχθεί αν σε μέρη όπου οι κάρτες πληρωμής δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένες, οι πληρωμές μέσω τηλεφώνου μπορούν πραγματικά να εξαπλωθούν γρηγορότερα, δημιουργώντας μια παντελώς νέα συνθήκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button