Τοπικά Νέα

Συνεχίζεται οι παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στα Φιλιατρά – Τι ζητούν οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων [εικόνες – βίντεο]

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους –του πολιούχου των Φιλιατρών- αγρότες από τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους έχουν παρατάξει από το μεσημέρι της Πέμπτη τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην βόρεια είσοδο της πόλης (από την Κυπαρισσία).

Οι αγρότες δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και τη λειτουργία της πόλης και του πανηγυριού, προχώρησαν σ΄αυτή τη συμβολική διαμαρτυρία γνωστοποιώντας και υπενθυμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου που –όπως ισχυρίζονται- οδηγείται στην εξαθλίωση και την εγκατάλειψη της γης που καλλιεργεί.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας ανέφερε: “Είμαστε εδώ σαν Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών σε μια παράσταση διαμαρτυρίας για να εκφράσουμε τα προβλήματα τα οποία τα τονίζουμε χρόνια, ειδικά σαν ηγεσίες των Συλλόγων εδώ και ένα χρόνο, τα οποία τα εκθέτουμε, τα παρουσιάζομαι σε κάθε μορφή εξουσίας. Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική επίλυση σ’ αυτά. Λίγο πολύ τα έχετε ακούσει όλοι. Συνοψίζονται στο κόστος παραγωγής, έχουμε το ρεύμα, έχουμε τα καύσιμα, έχουμε σε θερμοκήπια – που είναι καλλιέργειες πιο δυναμικές – τη θέρμανσή τους, έχουμε υλικά συσκευασίας, υλικά κάλυψης. Έχουμε ένα κόστος παραγωγής που ανεβαίνει μονίμως αλλά η παθογένεια του κλάδου είναι ότι είμαστε ο μόνος κλάδος ο οποίος όποια αύξηση προκύψει την επωμιζόμαστε, τη βάζουμε μες στο προϊόν αλλά ποτέ στην τιμή πώλησης. Δεν ελέγχουμε ποτέ την τιμή πώλησης, υπακούουμε στην ελεύθερη αγορά, σε κάθε έκφρασή της, είμαστε ευάλωτοι σε κάθε αλλαγή που γίνεται, είτε αυτό είναι ο εμφύλιος είτε είναι κορωνοϊός. Βλέπουμε από την κυβέρνηση καμία διάθεση να βοηθήσει, έχουμε ένα αφορολόγητο ο κλάδος μας στάσιμο εδώ και χρόνια, αντ’ αυτού όμως οι εισφορές στο ΕΦΚΑ αυξήθηκαν 10% το τελευταίο έτος και είμαστε ευάλωτοι ακόμα και στα εργατικά. Κάτι που θεωρούσαμε κεκτημένο, ότι θα έχουμε τους εργάτες να μαζεύουμε το προϊόν μας. Στις ελιές χάσαμε το 30% της παραγωγής στη Μεσσηνία από μη έγκαιρη συγκομιδή κι από έναν εχθρό, το γλοιοσπόριο το οποίο θα μπορούσαμε να το είχαμε πολεμήσει αν είχαμε σκευάσματα εγκεκριμένα κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα μεγάλο γιατι έχουμε μια ΚΑΠ που βγάζει σκευάσματα συνεχώς έξω, κι αν είχαμε τους εργάτες εδώ για να μαζέψουμε. Δυστυχώς, η συγκομιδή επιμηκύνθηκε μέχρι τα τέλη Γενάρη, χάσαμε καρπό, χάσαμε εισόδημα”.

Από την πλευρά του, ο Προεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας δήλωσε: “Το εργατικό δυναμικό είναι ένα κομμάτι το οποίο βασανίζει τον κλάδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Λοιπόν είναι ένα απ’ τα βασικότερα κομμάτια που υπάρχουν. Χωρίς εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να δουλέψει τίποτα. Θα σας πως χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή στην Τριφυλία περίπου το 25% των καρπουζιών είναι εκτός. Μένουν θερμοκήπια ακαλλιέργητα πλέον και σε λίγο θα μείνουν πολύ περισσότερες εκτάσεις ακαλλιέργητες. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το κοιτάξει η Πολιτεία, θα πρέπει να το δει πολύ καλά. Καθώς επίσης θα πρέπει να δει τις τιμές του παραγωγού με την κατανάλωση. Είναι κι αυτό ένα άλλο μεγάλο κομμάτι το οποίο θα πρέπει να το δει η Πολιτεία πολύ καλά. Να γίνονται κάποιοι έλεγχοι”.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις δηλώσεις των προέδρων των αγροτικών συλλόγων:

 

      

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button