Δήμος Πύλου - Νέστορος

Συνεχίζουν με προσωρινή διαταγή να εργάζονται 9 συμβασιούχοι στη ΔΕΥΑ Πύλου-Νέστορος

Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει εννέα συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Πύλου Νέστορος επρόκειτο να συζητηθούν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά τους και οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, με το δικαστήριο να αποφασίζει τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής που έχει εκδοθεί υπέρ των εργαζομένων και έτσι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τότε.
Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση δε διαθέτει καθόλου μόνιμο τεχνικό προσωπικό και αν δε συνέχιζαν την εργασία τους οι συμβασιούχοι, θα δημιουργούνταν σημαντικά προβλήματα την περίοδο του καλοκαιριού.
Μόνιμο προσωπικό είναι μόλις 6 άτομα και συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, ο προϊστάμενος και 4 υπάλληλοι ΑμεΑ στο διοικητικό προσωπικό.

Αορίστου χρόνου
Οι 9 συμβασιούχοι της ΔΕΥΑ Πύλου-Νέστορος έχουν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Μέχρι τις αρχές του χρόνου εργάζονταν με 8μηνες συμβάσεις που ανανεώνονταν. Οι συμβάσεις, όμως, έληξαν και προσέφυγαν στα δικαστήρια καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Μέχρι την εκδίκασή τους εκδόθηκε προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου να συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο καθεστώς.
Το υπουργείο αρνείται να προχωρήσει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, χαρακτηρίζοντας τους υπαλλήλους αυτούς, του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ωστόσο, όπως εξήγησε η δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, Μαίρη Πλευριά, πρόκειται για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου και όχι του Δημοσίου, καθώς πληρώνονται από την ίδια την επιχείρηση. Τόνισε, λοιπόν, ότι η ΔΕΥΑ Πύλου-Νέστορος είναι ιδιωτικού δικαίου και υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου το 2018 που αναγνωρίζει ρητά ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δεν υπάγονται στην κατηγορία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Καταλήγοντας η κα Πλευριά υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Συνεχίζουν να εργάζονται
Από την πλευρά της ΔΕΥΑ Πύλου-Νέστορος, ο δικηγόρος Γιώργος Κοτσόβολος τόνισε: «Η επιχείρηση θεωρεί πως ήταν επιβεβλημένη η παραμονή των εργαζομενων στην εργασία τους, αφενός, γιατί δεν υπάρχει μόνιμο ή αορίστου χρόνου τεχνικό προσωπικού καθόλου και, αφετέρου, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω των δημοτικών εκλογών. Και τρίτον, ότι λόγω καλοκαιριού η συμπίεση που θα δεχτεί από πλευράς λειτουργίας η δημοτική επιχείρηση θα είναι μεγάλη. Ο τομέας ύδρευση – αποχέτευση είναι ο σημαντικότερος το καλοκαίρι σε μια τουριστική περιοχή».
Μετά την αναβολή συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής διαταγής που έχει δοθεί για συνέχιση των συμβάσεων εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων, μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button