Αγροτικά

Συνολικά 27,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου το 2017 από τον ΕΦΚ στο κρασί

Μετά από κοινή ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου και Μιχάλη Τζελέπη, προς τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντά:

«Σας γνωρίζουμε ότι η επιβολή του ανωτέρω φόρου αποτέλεσε για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) ως ένα από τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Και παρακάτω αναφέρει: «Όσον αφορά τα αποτελέσματα της επιβολής του μέτρου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανέρχεται σε 24.472.799 ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23.686.737 ευρώ, ενώ για το έτος 2017 το ποσό βεβαίωσης ανέρχεται σε 28.051.316 ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27.407.214 ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν από τη στιγμή της έναρξης επιβολής του μέτρου σε στενή συνεργασία με την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης απόδοσης του φόρου.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου διαταγής, δόθηκαν σαφείς οδηγίες στις ελεγκτικές Αρχές για τον προγραμματισμό ελέγχων, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λαθρεμπορίας αλλά και νοθείας στην παραγωγή του προϊόντος, τα οποία δύνανται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο αποτέλεσε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας και όχι ελεύθερη επιλογή της κυβέρνησής μας. Παρά ταύτα, τα στοιχεία μετά τα δύο έτη της επιβολής του μέτρου κάθε άλλο παρά απογοητευτικά είναι.

Σαφής και εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησής μας, πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας και της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, είναι η τόνωση της οικονομίας της και η θέση της σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν στενά την αποτελεσματικότητα όλων των μέτρων που λαμβάνονται, αλλά και της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής γενικότερα, και προχωρούν σε μια συνεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων όλων των ρυθμίσεων που έχουν λάβει χώρα, μεταξύ των οποίων και της επιβολής φόρου στο κρασί.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο και δημοσιονομικά εφικτό, προβαίνει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας…».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button