Οικονομία

Σφίγγει ο κλοιός για εισοδήματα από Airbnb – Ερχονται διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λαμβάνοντας και τον αριθμό Μητρώου.

Η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει διασταυρώσεις σε βάθος στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπίσει όσους αποκρύβουν από την Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αυτά, θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα λάβει τις προσεχείς μέρες από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των “Διαχειριστών” και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb κ.λ.π.) τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο.

Μάλιστα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές να προχωρήσουν στη δήλωση των ακινήτων και των εισοδημάτων για τη διετία 2018-2019 σημειώνοντας ότι θα εντοπιστούν και θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που προβλέπει η νομοθεσία και τα σχετικά πρόστιμα.

Ήδη η φορολογική διοίκηση “τρέχει” νέες εξελιγμένες διασταυρώσεις με στοιχεία που έχει λάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και από κάρτες όπως η pay pal.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα αφορούν τα εξής:

– Παράλειψη εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους “Διαχειριστές” για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”.

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Πηγή: capital

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button