Υγεία

Σύνδρομο Κοτάρ: Η εφιαλτική ασθένεια των «ζωντανών νεκρών»

Η υπόθεση ενός 48χρονου άνδρα ο οποίος πιστεύει ότι ο εγκέφαλός του είναι νεκρός έφερε στην επιφάνεια μια από τις πλέον σπάνιες, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες ασθένειες, γνωστή ως «σύνδρομο Κοτάρ» (από το όνομα του Γάλλου Ζικ Κοτάρ που την πρωτοπεριέγραψε) ή «σύνδρομο των ζωντανών νεκρών».
Όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό Cortex, ο άτυχος 48χρονος αποκαλύφθηκε το 2013 ότι πάσχει από το σύνδρομο Κοτάρ, μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή, στην οποία ο πάσχων πιστεύει ότι μέλη ή όργανα του σώματός του είναι νεκρά ενώ σε ακραίες περιπτώσεις οι ασθενείς θεωρούν ότι είναι «ζωντανοί νεκροί».
Ο συγκεκριμένος ασθενής, όπως προαναφέρθηκε, πίστευε ότι ο εγκέφαλός του ήταν νεκρός, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζούσε και δεν παρουσίαζε κανένα παθολογικό σύμπτωμα. Μάλιστα, πριν προσφύγει σε γιατρούς για βοήθεια είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει με ηλεκτροπληξία.
Οι ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο Κοτάρ οδηγούνται σε ασιτία, καθώς θεωρούν άσκοπο να τρώνε, όντας «νεκροί» και βυθίζονται σε βαθύτατη κατάθλιψη, ωστόσο η υπόθεση του 48χρονου ίσως ανοίξει το δρόμο για δραστική θεραπεία του συνδρόμου.
Αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου του έδειξαν ότι μοιάζει σαν να «κοιμάται», παρουσιάζοντας εξαιρετικά χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται «νεκρός» και να αναπτύξει και μακάβριες συνήθειες, όπως να περνά πολλές ώρες σε νεκροταφεία.
Τελικά, ο 48χρονος με την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία, μπόρεσε να επιστρέψει από τους «ζωντανούς νεκρούς».
Πληροφορίες: Fox News

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button