Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Τέλος τα επιδόματα – Αυτά είναι τα μέτρα για ενέργεια και ακρίβεια

Στραμμένο στη ΔΕΘ έχουν φέτος περισσότεροι πολίτες, αφού αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, αλλά και αν τελικά συνεχιστεί η πολιτική των επιδομάτων απέναντι στην πρωτοφανή ακρίβεια και την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Από ότι φαίνεται πάντως και από τις επίσημες δηλώσεις, αλλά και από τις διαρροές ενόψει ανακοινώσεων, ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και έχει μιλήσει για «μετρημένα μέτρα», καθώς «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι». Κάτι που υποδηλώνει μεγάλη στροφή από την επιδοματική πολιτική, που σύμφωνα με το Bruegel έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Διότι, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του iEidiseis, αν το σκηνικό στην Ε.Ε. παραμείνει ως έχει ή -ακόμα χειρότερα- γίνει ακόμα πιο δύσκολο, τότε τα δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν όσων έχουν προαναγγελθεί, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που δείχνει ότι τα έκτακτα επιδόματα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια φτάνουν στο τέλος τους, είναι και το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επέκταση των επιδομάτων και το 2023. Για πολλούς ακόμα μήνες δηλαδή που θα διαρκέσει η κρίση. Στην κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απάντηση, ωστόσο, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τα σίγουρα μέτρα που ανακοινώνονται στη ΔΕΘ

Exit mobile version