ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Τίμησαν την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα στους Γαργαλιάνους [εικόνες – βίντεο]

Τη δημιουργία Μουσείου στους Γαργαλιάνους για τον Τέλλο Άγρα προανήγγειλε ο Δήμαρχος Τριφυλίας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 ο Δήμος Τριφυλίας την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ανδριάντα του Τέλλου Αγρα, στο πάρκο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον Διοικητή της 77 Μονάδας Επιστρατεύσεως Συνταγματάρχη Χριστόφορο Μοσχονά, τον Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτη Νάκη, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, από εκπροσώπους των σχολικών μονάδων Γαργαλιάνων και εκπροσώπους του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού προηγήθηκε μικρή παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, των πολιτιστικών συλλόγων και των αντιπροσωπειών των σχολείων της πόλης.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στη συνεχεία αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Έδεσσα. Ο κ. Λεβεντάκης προανήγγειλε τη δημιουργία Μουσείου στους Γαργαλιάνους προκείμενου να τιμήσει τον Καπετάν Τέλλο Άγρα.

Δείτε τι ανέφερε ο κ. Λεβεντάκης:

Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου αφού αναφέρθηκε στη νέα ονομασία των Σκοπίων εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του, στην συνέχεια είπε, “έχουμε υποχρέωση σε εσάς τους Γαργαλιανιώτες, γιατί ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αποφύγει όλα αυτά έγινε ήρωας για να είμαστε εμείς Μακεδόνες”. Κλείνοντας ο κ. Γιάννου είπε εμφατικά, “Θα είμαστε για πάντα Μακεδόνες».

Δείτε τι ανέφερε ο κ. Γιάννου:

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Λάμπρος Τζούμης – Αντιστράτηγος ε.α., η οποία αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του Καπετάν Τέλλου Άγρα στον μακεδονικό αγώνα και το μαρτυρικό του θάνατο, αλλα και το Μακεδονικό ζήτημα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

 

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων & του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων (θα ακολουθήσει ρεπορτάζ).

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ στη Μεσσηνία κ.κ. Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας και επικεφαλής της παράταξης “Τριφυλία Συνεχίζουμε” κ. Π. Κατσίβελας, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, ο πρώην Δήμαρχος Γαργαλιάνων κ. Κ. Κατρίτσης, επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Δείτε βίντεο από τις εκδηλώσεις:

Δείτε εικόνες:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button