ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Τίμησαν την ηρωική θυσία του Τέλλου Άγρα στους Γαργαλιάνους [εικόνες – βίντεο]

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησαν και φέτος οι Γαργαλιάνοι την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Το απόγευμα της Κυριακής, 14 Ιουλίου 2019, μπροστά από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα, στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη στο Πάρκο των Γαργαλιάνων, όπου ήταν παραταγμένοι η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, μαθητές σχολείων της πόλης με τις σημαίες, μέλη του Χορευτικού Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «ΡΙΖΕΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων & του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, το δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου, τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού κ. Σταύρο Φωτεινάκη,  τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Ιωάννη Καλκαβούρα, τον διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων κ. Νικόλαο Γεωργακόπουλο, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων κ. Κών/νο Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων κ. Ανδρέα Ματθιουδάκη, εκπρόσωπο του Λυκείου Γαργαλιάνων, εκπρόσωπο του Γυμνασίου Γαργαλιάνων, εκπρόσωπο του 1ου Δημ. Σχολείου Γαργαλιάνων, εκπρόσωπο του 2ου Δημ. Σχολείου Γαργαλιάνων, την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων κα Βάσω Καλκαβούρα, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων κα Σπυριδούλα Καλκαβούρα και από εκπρόσωπο του Χορευτικού Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «ΡΙΖΕΣ».

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων να κυματίζουν!

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού προηγήθηκε μικρή παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, των πολιτιστικών συλλόγων και των αντιπροσωπειών των σχολείων της πόλης.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, προκειμένου να εκπληρωθεί ένα χρέος απέναντι σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν για μεγάλες αρχές, ιδέες και αξίες, όπως είπε. “Δεν πρέπει να περνούν από την ζωή χωρίς να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε. Μια λαμπρή οικογένεια που προσέφερε τα πάντα για την πατρίδα. Είναι μεγάλο πράγμα στη ζωή να φεύγεις από την καθημερινότητα και να παλεύεις για την πατρίδα, και μην ξεχνάμε ότι ο Άγρας αγωνίστηκε για μια Μακεδονία Ελληνική», είπε κλείνοντας ο κ. Κατσίβελας.

Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου από την πλευρά του ανέφερε πως, “Σας αισθάνομαι δικούς μου ανθρώπους, κάθε φορά που έρχομαι, το κάνω με μεγάλη χαρά, για έναν άνθρωπο που έδωσε την ζωή του και τα δυο τελευταία χρόνια θέλουν να τον απαξιώσουν. Αλλά εμείς σαν Έλληνες Μακεδόνες δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Εμείς έχουμε τη Μακεδονία που είναι και θα παραμείνει ξακουστή, και όσοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι καλή, ας μας το αποδείξουν, γιατί δεν έχει γίνει έως τώρα. Ζήσαμε και μεγαλώσαμε και θα πεθάνουμε σαν Μακεδόνες, και όσο μου δίνετε η δυνατότητα να είμαι δήμαρχος θα έρχομαι εδώ για αυτόν τον άνθρωπο που έδωσε την ζωή του. […] Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική”, είπε κλείνοντας ο κ. Γιάννου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, η κα Ιωάννα Σουλτάνα Κοτσώρη, Διδάκτωρ Αρχαίας Ηθικής Φιλοσοφίας, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η οποία αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του Καπετάν Τέλλου Άγρα στον μακεδονικό αγώνα και το μαρτυρικό του θάνατο.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Χορευτικού Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «ΡΙΖΕΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων & του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων.

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ στη Μεσσηνία κ.κ. Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Ι. Φωστηρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, ο πρώην Δήμαρχος Γαργαλιάνων κ. Σ. Καλοφωλιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Ι. Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ε. Ανδρινόπουλος τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button