Κόσμος

Ταϊλάνδη: Τι αποκαλύπτουν τα αγόρια για την περιπέτειά τους στην σπηλιά – Πως παγιδεύτηκαν

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου που διασώθηκαν από μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη σκόπευαν να την εξερευνήσουν μόνο για μία ώρα προτού αρχίσει να ανεβαίνει το επίπεδο του νερού με αποτέλεσμα να παγιδευτούν, δήλωσε ο πατέρας ενός από τα αγόρια.

Τα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους επισκέφθηκαν τη σπηλιά Ταμ Λούανγκ στη βόρεια επαρχία Τσιάνγ Ράι στις 23 Ιουνίου για μια μικρή εκδρομή μετά την προπόνησή τους, όταν εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων της εποχής των μουσώνων πλημμύρισαν οι σήραγγες.

«Μου είπε ότι μόλις τελείωσαν την προπόνηση πήγαν να παίξουν στη σπηλιά. Πίστεψαν ότι θα μείνουν εκεί για μία ώρα», δήλωσε ο Μπανπότ Κόρνακαμ, πατέρας του 13χρονου αρχηγού των «Αγριόχοιρων».

«Όταν βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά άρχισε να βρέχει, το νερό έμπαινε μέσα και όλοι έφυγαν», πρόσθεσε. Δύο Βρετανοί δύτες βρήκαν τα παιδιά στις 2 Ιουλίου σε μια λασπωμένη σπηλιά, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα των σπηλιών, εννέα ημέρες αφού χάθηκαν.

Πολλοί στην Ταϊλάνδη θεώρησαν ότι τα παιδιά, ηλικίας 11 με 16 ετών, κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στον προπονητή τους, τον Εκαπούλ Τσανταγουόνγκ, ή Έκ όπως είναι γνωστός. «Κάθονταν ήσυχα χωρίς να κάνουν τίποτα γιατί ήταν σκοτεινά», εξήγησε ο Μπανπότ, εξιστορώντας όσα του διηγήθηκε ο γιος του που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

«Όταν πεινούσαν ο προπονητής Εκ χρησιμοποιούσε έναν φακό για να φωτίσει τους σταλακτίτες», πρόσθεσε.

Η ομάδα επιβίωσε πίνοντας το νερό που έσταζε από τους σταλακτίτες και τους τοίχους των σπηλιών, εξήγησαν οι διασώστες.

Αρχικά τα παιδιά νοσηλεύονταν απομονωμένα στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι καθώς υπήρχε φόβος να έχουν προσβληθεί από κάποια μόλυνση. Τώρα τους έχει επιτραπεί να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, αν και θα παραμείνουν στο νοσοκομείο τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

«Η υγεία των αγοριών βελτιώνεται (…) οι συγγενείς τους μπορούν τώρα να τους επισκέπτονται από κοντά», εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου ο Τζον Βολάντεν, ένας από τους Βρετανούς δύτες που βρήκαν τα αγόρια δήλωσε στο BBC: «Δεν είμαστε ήρωες. Αυτό που κάνουμε είναι απόλυτα υπολογισμένο. Είναι πολύ ήρεμο (…) Όμως στην πραγματικότητα θα ήθελα να επικεντρώσω το ενδιαφέρον στη διεθνή ομάδα και τους Ταϊλανδούς των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού».

Ο Βολάντεν ήταν ο πρώτος που άκουσε τα αγόρια. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζει τη στιγμή: «Πόσοι είστε;», τα ρωτάει κρατώντας έναν πυρσό που φωτίζει τα αγόρια, στριμωγμένα στη σπηλιά.

«Δεκατρείς; Τέλεια», απάντησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button