Αγροτικά

Τα έξοδα απειλή για την ελιά Χαλκιδικής, ξεκρέμαστοι στη νέα περίοδο οι παραγωγοί

του Λεωνίδα Λιάμη

Εξέλιξη, που ίσως υπονομεύσει την ποιότητα και την αποδοτικότητα παραγωγής των κτημάτων τους και φέτος, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για τις εξαγωγές του προϊόντος.

Η απουσία σοβαρών εσόδων, στη χρονιά που έκλεισε, παρά την άνοδο της τιμής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στις εισροές, έχουν προβληματίσει τους παραγωγούς στο νομό και δεν είναι λίγοι οι οποίοι φοβούνται ότι θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να κάνουν… εκπτώσεις, σε κάποιες από τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες στα κτήματά τους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

«Θα έχουμε μαύρο χειμώνα φέτος και προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη η συνέχεια, όταν θα πρέπει να γίνουν τα κλαδέματα, οι λιπάνσεις και οι ψεκασμοί των ελαιώνων, που ανεβάζουν τα έξοδα στα ύψη», αναφέρει στην Agrenda, με εμφανή την απογοήτευση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος.

Όπως εξηγεί ο έμπειρος παραγωγός το αίτημα των ελαιοκαλλιεργητών του νομού βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε απληστία και θα πρέπει να ικανοποιηθεί. «Το πρόβλημα της ακαρπίας πέρυσι είναι υπαρκτό. Τα δέντρα άνθισαν, πήγαιναν καλά, αλλά μετά τα χτύπησε ο παγετός την άνοιξη και η απώλεια παραγωγής έφτασε το 70% έως και 80%. Μας είπαν μάλιστα πως θα ενταχθεί και η επιτραπέζια ΠΟΠ ελιά Χαλκιδικής στις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν από τον παγετό, αλλά έως τώρα η δέσμευση αυτή δεν έχει εκπληρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να προβληματίζεται για το πώς θα καλλιεργήσει φέτος. Διότι έχουμε και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής», εξήγησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Τον κίνδυνο να γίνουν λειψές φροντίδες σε κτήματα, επισημαίνει κι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, ο οποίος θυμίζει επίσης πως οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού δεν έχουν πάρει ούτε τη λεγόμενη «κορωνοενίσχυση» των 40 ευρώ το στρέμμα, η οποία αφορά το 2020 και παίρνει τη μια αναβολή μετά την άλλη, μέχρι να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. «Ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Τα χοντρά έξοδα με τα λιπάσματα και τα κλαδέματα έρχονται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και αν δεν δοθεί άμεσα μια βοήθεια πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Θα περιορίσουν τις επεμβάσεις στα τελείως βασικά», ανέφερε ο κ. Μισαηλίδης και εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη «σιγή ιχθύος» που υπάρχει στο υπουργείο για τις αποζημιώσεις παγετού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button