Κόσμος

Τα αμύθητα ποσά που κέρδισαν – ή έχασαν – οι top δισεκατομμυριούχοι το 2019

Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκενμπεργκ, και Αμάνθιο Ορτέγα μετρούν τα κέρδη ή τις ζημιές της χρονιάς σε δεκάδες δισεκατομμύρια

Το 2019 αποτέλεσε μια χρονιά όπου πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι ενώ άλλοι πλούσιοι φαίνεται να μην τα κατάφεραν τόσο καλά, χάνοντας δεκάδες δισ. δολάρια.

Στη λίστα με τους «πρωταθλητές» ο Μπέρναρτ Αρνό κέρδισε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, ο Azim Premji έχασε 14 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέροντας μεγάλα ποσά στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα.

«Κάποιος που έχει πολλά πρέπει να δίνει και πολλά» δήλωσε ο Azim Premji, αναφορικά με την απόφαση του να μεταφέρει τόσα χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μεγάλος χαμένος πάντως φαίνεται ότι είναι ο CEO της Amazon, καθώς ο διακανονισμός στο διαζύγιο του, κόστισε στον ίδιο 30 δισ.

Οι 5 πιο κερδισμένοι για το 2019 κατάφεραν συνολικά να «μαζέψουν» 112 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, περισσότερα από πέρυσι όπου τα συνολικά έσοδα ήταν 48 δισ.

Δείτε τις λίστες με τα ονόματα:

1. Μπερνάρ Αρνό

Πρώτος από τους κερδισμένους έρχεται ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH. Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, κέρδισε 40 δισ. δολάρια το 2019, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη λίστα των ανθρώπων που έχουν περιουσία αξίας 12 μηδενικών. Το ποσό είναι τόσο μεγάλο που ο δεύτερος στη λίστα υπολείπεται περίπου για 18 δισ. δολάρια.

Ο Αρνό έχει στην κατοχή του τη Louis Vuitton, τη Bulgari, τη Dior και άλλες μάρκες πολυτελείας. Η μετοχή της LVMH σημείωσε άνοδο 54% το 2019, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της αξίας της σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

2. Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Δεύτερος στη λίστα είναι ο ιδρυτής της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος το 2018 ήταν στους «χαμένους» της λίστας, χάνοντας 18,7 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το 2019 έγινε πλουσιότερος κατά 22,1 δισ. δολάρια.

Με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να είναι κοντά, ο Ζούκερμπεργκ δέχεται έντονη κριτική σχετικά με την πολιτική της εταιρείας του απέναντι στις διαφημίσεις με πολιτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, οι καινοτομίες της εταιρείας, όπως το Faxcebook News και το Facebook Dating, φαίνεται ότι δεν πτοούν την εταιρεία. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε αύξηση 48% το 2019.

3. Αμάνθιο Ορτέγα

Η μετοχή της Inditex, του ομίλου του Αμάνθιο Ορτέγα, γνωστού επιχειρηματία στο τιμόνι εταιρειών ρούχων όπως τα Zara και η Η&Μ, αυξήθηκε κατά 34% το 2019, με την εταιρεία να δηλώνει τον Νοέμβριο ότι έχει μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και ταυτόχρονα ότι αναπτύσσεται γεωγραφικά, με την ίδρυση ηλεκτρονικών καταστημάτων σε Β. Αφρική, Κολομβία, Ουκρανία και Φιλιπίνες.
Ο Ορτέγα κατέχει μερίδιο 60% από την Inditex, κερδίζοντας για το 2019 περίπου 17,3 δισ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία του ανέρχεται στα 74,9 δισ.

4. Στιβ Μπάλμερ

Τέταρτος στη λίστα, ο Στιβ Μπάλμερ, βάζοντας το 2019 «στην τσέπη» 16,3 δισ. με τη συνολική περιουσιακή του αξία να ανέρχεται στα 56,3 δισ. Ο πρώην CEO της Microsoft, φαίνεται ότι τα πάει καλά και στο εμπορικό κομμάτι της εταιρείας, την ώρα που η μετοχή της σημειώνει σημαντική άνοδο.

5. Μούκες Αμπάνι


Πέμπτος στη λίστα με τους πιο κερδισμένους, είναι ο Μούκες Αμπάνι, με παρουσία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη λίστα του Forbes.
Η αυτοκρατορία που έχει στήσει με μετοχές σε τομείς όπως το πετρέλαιο, το αέριο, και οι τηλεπικοινωνίες, είχε μια πολύ καλή χρονιά, στοχεύοντας να σβήσει τα χρέη της μέχρι το Μάρτιο του 2020.

Ο Αμπάνι κέρδισε 16,1 δισ. δολάρια το 2019, ενώ η συνολική αξία που κατέχει είναι 61,4 δισ.

Οι «Χαμένοι»

 

1. Azim Premji

Πρώτος από τους δισεκατομμυριούχους που έχασαν τα περισσότερα το 2019, είναι ο Azim Premji. O Premji, Ινδός επιχειρηματίας, ανακοίνωσε στα μέσα του 2019 ότι θα μεταφέρει 7,5 δισ. δολάρια από την Wipro, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει 14,1 δισ. δολάρια το 2019, ενώ η περιουσία του έμεινε στα 7,2 δισ.

2. Τζεφ Μπέζος

Δεύτερος, είναι ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δηλώνοντας απώλειες 13,1 δισ. δολαρίων, καθώς τον Ιανουάριο του 2019 αποφάσισε να χωρίσει με τη γυναίκα του και άρα πρέπει να της δώσει το 25% των κερδών της εταιρείας.

Μόλις έγινε η συναλλαγή, το Forbes υπολόγισε ότι ο Μπέζος έχασε περίπου 36,8 δισ. αλλά η μετοχή της εταιρείας μετρίασε το κόστος.

3. Subhash Chandra

Στην τρίτη θέση, με χασούρα 3,4 δισ. δολάρια είναι ο Subhash Chandra, ένας Ινδός επιχειρηματίας ο οποίος έχει στην κατοχή του την Essel Group, μια κοινοπραξία με μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι αρχές της χώρας έχουν εμπλέξει την εταιρεία του σε υπόθεση διαφθοράς για ύποπτες συναλλαγές, με τη Essel να αρνείται τις κατηγορίες.

Από τις αρχές του 2019 ένα από τα ΜΜΕ του επιχειρηματία έχει σημειώσει πτώση 41% στο χρηματιστήριο, ενώ η μετοχή της Dish Tv, ενός καναλίου στην Ινδία, έπεσε το 2019 κατά 65%.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει 3,4 δισ. δολάρια, με την αξία της περιουσίας του να ανέρχεται στα 660 εκατ. δολάρια.

4. Travis Kalanick

Ο συνιδρυτής της Uber και πρώην CEO Travis Kalanick, βρίσκεται στην τέταρτη θέση χάνοντας 3,1 δισ. δολάρια, την ώρα που η περιουσία του ανέρχεται στα 2,8 δισ.

Ο λόγος φαίνεται να είναι η πτώση της μετοχής της εταιρείας έπειτα από την IPO τον Μάιο του 2019. Η πτώση είναι της τάξεως του 30%, με τη συμμετοχή του Kalanick να φτάνει το 8,6% όσον αφορά την IPO.

Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι ο ίδιος έχει πουλήσει περίπου το 90% των μετοχών του στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να πληρώνει αρκετά μεγάλους φόρους.

5. Γιαν Ζι

Τελευταίος και λιγότερο χαμένος, ο Γιαν Ζι, ανακοίνωσε 74% μείωση στα έσοδα της εμπορικής του εταιρείας, με αποτέλεσμα να χάσει 3 δισ. το 2019.

Η μείωση σύμφωνα με την ανακοίνωση αφορούσε τις διεθνείς εντάσεις στο εμπόριο αλλά και την πίεση της εγχώριας οικονομίας, για μια εταιρεία που ξεκίνησε το 1996 περνώντας από στην ιντερνετική διαφήμιση και τα logistics.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button