Αθλητικά

Τα… εφιαλτικά σενάρια για τη Σίτι, οι ομάδες που θα «χαμογελάσουν» και η «ηρωική έξοδος» του Πεπ

Σαν… βόμβα «έσκασε» στο Νησί η ανακοίνωση της Premier League. Ούτε μία, ούτε, δύο, ούτε τρεις, αλλά 100 παραβάσεις φέρονται να έχουν τη σφραγίδα της Μάντσεστερ Σίτι! Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με τη μία κατηγορία να διαδέχεται την άλλη.

Υπερεκτιμημένα έσοδα από χορηγίες, παράνομες πληρωμές σε παίκτες κάτω των 18 και κρυφές πληρωμές συμβολαίων ντύνουν το.. σκηνικό των παραβιάσεων για τους «Πολίτες», που έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας της Premier League για το διάστημα 2009-2018. Πολλές οι κατηγορίες για τη Σίτι, πολλά και τα σενάρια για τις τιμωρίες που υπάρχουν στο τραπέζι.

Από αφαίρεση βαθμών και τίτλων, μέχρι και αποβολή από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου προβλέπεται για τη Μάντσεστερ Σίτι, εφόσον αποδειχθεί ότι παραβίασε τους οικονομικούς κανονισμούς της διοργάνωσης.

Αν επιλεχθεί ο… δρόμος της αφαίρεσης βαθμών, τότε το βαθμολογικό τοπίο στα υψηλά διαζώματα της Premier League θα αλλάξει. Και ο τίτλος (πιθανότατα) θα κατευθυνθεί προς το Λονδίνο και την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα. Μάλιστα, αν γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο, τότε θα αναβιώσουν στο πρωτάθλημα εποχές 1997.

Η Μάντσεστερ Σίτι θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα στην πρώτη κατηγορία του Νησιού, που της αφαιρούνται βαθμοί. Ποια ήταν η πρώτη και η τελευταία; Η ιστορική Μίντλεσμπρο! Οι Teesiders δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ματς με την Μπλάκμπερν, με τη διοργανώτρια αρχή να τους επιβάλλει ποινή τριών πόντων. Μάλιστα, εκείνη η απόφαση καταδίκασε και την Μίντλεσμπρο, καθώς με 39 πόντους (-2 από τη σωτηρία), ακολουθήσε τις Σάντερλαντ και Νότιγχαμ στο «τρένο» της Championship.

Από εκεί και πέρα, πάντα υπάρχει το παράδειγμα της Γιουβέντους με το σκάνδαλο Calciopolis. Ενα σκάνδαλο που τάραξε τα ήρεμα νερά του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η Μεγάλη Κυρία κρίθηκε ένοχη από τις Αρχές και της επιβλήθηκε τόσο ο υποβιβασμός στις χαμηλότερες κατηγορίες, όσο και η αφαίρεση προηγούμενων τίτλων (2005-2006). Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι και στο διάστημα όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα της Premier League, οι Πολίτες κατέκτησαν την κορυφή τρεις φορές. Τις σεζόν 2011-12, 2013-14 και 2017-18. Αν οι κούπες καταλήξουν στους δευτεραθλητές εκείνων των χρόνων, τότε θα χαμογελάσει δις η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και η Λίβερπουλ.

Θα… χάσει και τον Πεπ;

Πίσω στον Φλεβάρη του 2020. Η Σίτι δέχεται γερή «σφαλιάρα» από την UEFA, με την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να επιβάλει διετή αποκλεισμό και πρόστιμο 25 εκατομμυρίων λιρών στον σύλλογο για φερόμενες παραβιάσεις του οικονομικού fair play.

Ωστόσο, πέντε μήνες αργότερα, ο διετής αποκλεισμός «εξαφανίστηκε» και το βαρβάτο πρόστιμο μειώθηκε στα 9 εκατομμύρια λίρες από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε υπερασπιστεί τη Σίτι μετά από αυτήν την απόφαση, ωστόσο είχε φροντίσει να στείλει και το κατάλληλο μήνυμα στα υψηλά κλιμάκια της ομάδας. Ενα μήνυμα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά και την χθεσινή ανακοίνωση της Premier League.

«Είπα στους ανθρώπους μας. »Πες μου για τις υποψίες». Τους κοίταξα και τους πίστευα 100 τοις εκατό από την πρώτη μέρα, οπότε υπερασπίστηκα τον σύλλογο εξαιτίας αυτού. Τους Είπα, «Αν μου πεις ψέματα, την επόμενη μέρα δεν θα είμαι εδώ. Θα είμαι έξω και δεν θα είσαι πια φίλος μου».

Μου αρέσει να εκπροσωπώ έναν σύλλογο που κάνει τα πράγματα σωστά. Τελικά, δεν είναι να κερδίζεις το Champions League ή την Premier League, είναι να το κάνεις πάντα καλά, για τον κόσμο και τους οπαδούς . Αυτό που είπε το CAS σήμαινε πολλά. Διέλυσε όλες τις υποψίες και τις αμφιβολίες. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι εννέα ομάδες της Premier Leagu πίεσαν να διώξουν τη Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ξέρω ποιες είναι».

Σαφέστατα, πρόκειται για μια υπόθεση με… μπόλικο ζουμί. Και δεν αποκλείεται να «τραβήξει» αρκετά. Για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στο επίκεντρο για τυχόν παραβιάσεις. Μένει να φανεί αυτή τη φορά, αν υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό…

Photo credits: Goal.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button