ΑγροτικάΔήμος ΜεσσήνηςΤοπικά Νέα

“Τα κοράκια των Funds και των τραπεζών ετοιμάζονται να γδάρουν αγρότες της Μεσσηνίας”

Διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθείσήμερα το πρωί από τον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, για τα αιτήματα τους έξω από το Δημαρχείο της Μεσσήνης.

Mε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Τα κοράκια των Funds και των τραπεζών άρχισαν να ακονίζουν τα νύχια τους, ετοιμαζόμενοι να γδάρουν αγρότες της περιοχής μας!

Τις τελευταίες ημέρες δικηγορικά γραφεία καλούν συνάδελφους αγρότες, ουσιαστικά βάζοντας τους το μαχαίρι στο λαιμό, για τα χρέη που έχουν οι αγρότες της περιοχής από παλιά δάνεια που είχαν πάρει απ΄ την πρώην Αγροτική τράπεζα – ΑΤΕ.

Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο “κόκκινο” πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της “καλής ΑΤΕ” στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Την ίδια στιγμή η τιμή πχ της πατάτας αλλά και των άλλων αγροτικών προϊόντων, όλα αυτά τα χρόνια παίρνει σταθερά τον κατήφορο. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής που ανεβαίνει σταθερά, την φοροληστεία και τα υπόλοιπα χαράτσια από το κράτος, το αυξημένο κόστος ζωής για την αγροτική οικογένεια, διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στα χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά.

Συνολικά τα τελευταία χρόνια οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού αλλά και σε όλη την χώρα, βλέπουμε να μειώνεται όλο και περισσότερο το εισόδημά μας, με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας και το κόστος παραγωγής συνεχώς να αυξάνεται. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να βρισκόμαστε τελικά υπερχρεωμένοι.

Σε όλα τα “χαράτσια” που έχουν φορτώσει στις πλάτες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έρχονται να προστεθούν και οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αγροτικός κλάδος έχει χτυπηθεί, με αδιάθετα τα προϊόντα μας, να πουλάμε στους εμπόρους, τους μεταποιητές το προϊόν μας χωρίς να ξέρουμε σε τι τιμή ή πουλάμε στο κόστος και σε πολλές περιπτώσεις πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής. Με τη ληστρική φορολόγηση, την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε είδους χαράτσια, έχει αποτέλεσμα να πηγαίνει μεγάλο μέρος του κάθε χρόνο μειουμένου αγροτικού εισοδήματος στον κρατικό κορβανά και να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αυτή είναι η αιτία που δημιουργήθηκαν και αυξάνονται οι οφειλές επειδή οι αγρότες αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Από όλους τους τρόπους και τους δρόμους κυβερνήσεις, τράπεζες, μεγαλοβιομήχανοι προωθούν το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Θέλουν να μας βάλουν να πληρώνουμε ενοίκιο για τα χωράφια μας, να δουλεύουμε για τις τράπεζες και για τους μεγαλέμπορους, να αναγκαστούμε να τα παρατήσουμε σπρώχνοντάς μας στην ανεργία και εξαθλίωση. Αυτό μεθοδικά προωθούν όλα αυτά τα χρόνια με την ΚΑΠ της ΕΕ.

Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

1. Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο “κόκκινο” συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.

2. Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.

3. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να βγάζουμε το μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή, και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

4. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

5. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην τιμή που αγοράζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.”

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Που είναι οι λαλίστατοι, για δευτερεύοντα θέματα, βουλευτές της Ν.Δ. να πάρουν θέση για τα σοβαρά προβλήματα που θέτει η ανακοίνωση; Χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοπαράγοντες και εφοπλιστές και καταργούν την προστασία πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύνατους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button