Γεύσεις

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν φτιάχνετε γαλοπούλα

Τι να προσέξετε αν θέλετε να έχετε την πιο νόστιμη γαλοπούλα στο γιορτινό τραπέζι.

Μια τροφαντή γαλοπούλα με ροδοκόκκινη πετσούλα που έχει γίνει λουκούμι από το ψήσιμο κλέβει πάντα την παράσταση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι ένα φαγητό που θέλει προσπάθεια και αρκετό χρόνο.

Μια φορά τον χρόνο θα μπείτε στη διαδικασία να την ετοιμάσετε και να την απολαύσετε, γι΄ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τα λάθη που γίνονται πιο συχνά στην προετοιμασία και το ψήσιμο της γαλοπούλας.

Δεν την ξεπαγώνετε σωστά

Ο ασφαλέστερος τρόπος απόψυξης της γαλοπούλας είναι μέσα στο ψυγείο. Αν η γαλοπούλα σας είναι κατεψυγμένη, θα πρέπει να τη μεταφέρετε στο ψυγείο για να ξεπαγώσει, έχοντας υπόψη σας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες για κάθε 2-2,5 κιλά.

Τη βάζετε απευθείας από το ψυγείο στον φούρνο

Βγάλτε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.

Δεν τη στεγνώνετε πριν το ψήσιμο

Αν θέλετε η γαλοπούλα να ροδίσει ωραία και να γίνει τραγανή εξωτερικά, μην παραλείψετε να την στεγνώσετε καλά με χαρτί κουζίνας πριν τη βάλετε στον φούρνο.

Δεν την καρυκεύετε εσωτερικά

Για να γίνει νόστιμη η γαλοπούλα σας δεν αρκεί να την αλατοπιπερώσετε μόνο εξωτερικά. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και μέσα στην κοιλιά της.

Δεν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο

Μην ψήνετε τη γαλοπούλα με… το μάτι. Το εντυπωσιακό χρυσαφένιο χρώμα της γαλοπούλας εξωτερικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε μια τέλεια ψημένη γαλοπούλα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο ψησίματος σε ένα μπούτι της γαλοπούλας. Όταν φτάσει στους 75-80 βαθμούς, η γαλοπούλα είναι έτοιμη.

Ανοίγετε συνέχεια τον φούρνο

Μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου για να την ελέγξετε, γιατί οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να κάνουν το κρέας της να στεγνώσει. Δώστε της το χρόνο που χρειάζεται και μην βιάζεστε.

Την κόβετε αμέσως

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αρχίσετε να κόβετε τη γαλοπούλα αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, μετά από τόση ώρα που περιμένατε να ψηθεί, αλλά θα πρέπει να της δώσετε χρόνο να ξεκουραστεί. Διαφορετικά όλοι αυτοί οι νόστιμοι χυμοί θα χυθούν στο ξύλο κοπής αντί να απλωθούν στο κρέας. Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη σάλτσα.

Πετάτε τα υγρά του ταψιού

Οι καραμελωμένοι χυμοί του ψησίματος είναι το μυστικό για μια πολύ νόστιμη σάλτσα για συνοδέψετε τη γαλοπούλα. Αφαιρέστε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε με ένα κουτάλι και δέστε τη σάλτσα, αν χρειάζεται, με κορν φλάουρ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button