ΑγροτικάΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Τα λιγότερα ίσως προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια έχει φέτος η Τριφυλία σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Ανοιχτή συνάντηση στα Φιλιατρά χθες από τον Αγροτικό Σύλλογο

Ανοιχτή συνάντηση σχετικά με την υφιστάμενη κατάστασης της ελαιοκαλλιέργειας και της πορείας των τιμών του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών στο Δημαρχείο της πόλης όπου συμμετείχαν αγρότες και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών από την ευρύτερη περιοχή ενώ ενημέρωση έκανε ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι φέτος η Τριφυλία έχει ίσως τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στην περιοχή εμφανίζεται αυξημένη οξύτητα.
Το πρόβλημα οφείλεται σε προσβολή από δάκο κυρίως αλλά και από το γλοιοσπόριο καθώς και από τα δύο μαζί.
Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για τις κλιματικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή που επηρρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια, την πρωιμότητα που είχαμε φέτος, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία αλλά και αστοχίες και καθυστερήσεις στον δολωματικό ψεκασμό που δεν ήταν τόσο αποτελεσματικος.
Για το γλοιοσπόριο είπε ότι είναι καταστροφική ασθένεια και έχει αρκετούς μορφώτυπους.
Ακόμα μίλησε για τα τραύματα από τα αλυσοπρίονα και είπε ότι η υπερβολική χρήση νερού και λιπασμάτων έλκει τους εχθρούς που με τις κλιματολογικές συνθήκες δυναμώνουν και αυξάνουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους. ‘
Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι τα λάδια της περιοχής είναι έξτρα παρθένα και παρθένα και ότι φέτος παρά το προβλήματα η παραγωγή θα είναι μεγάλη, ενώ έντονα αντέδρασε στη χρήση πλαστικών σάκων λέγοντας «όχι στους σάκους».
Συνέστησε στους παραγωγούς να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων για την καταπολέμηση των εχθρών της ελιάς και να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς για καλύτερα αποτελέσματα.
Αγρότες που μίλησαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα τα οποία έχουν και πολιτική αφετηρία από την αγροτική και οικονομική πολιτική που θέλει το ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου για τη συγκέντρωση στα χέρια λίγων του πλούτου της Ελληνικής γης και της παραγωγής και συμφώνησαν στο ότι πρέπει να οργανωθούν και να κινούνται μαζικά και συνεταιριστικά.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button