ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΧώρα

Τα μυστικά του ράγκμπι θα διδαχθούν μαθητές των δημοτικών σχολείων στη Χώρα

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων στη Χώρα Μεσσηνίας μαθαίνουν Γαλλικά και παίζουν ράγκμπι!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα (με τίτλο « Vive le  Rugb(y)ilingue ! » | Ζήτω η «Ράγκμπι-γλωσσία!») προώθησης των γαλλικών, και του ράγκμπι 7 παικτών, υλοποιείται τη σχολική χρονιά που διανύουμε από τους εκπαιδευτικούς Φ. Α. (Ξιάρχου Δήμητρα, Δημόπουλο Νίκο)  και τους μαθητές της  4ης ,  5ης και 6ης  τάξης  του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Χώρας με την αρωγή των διευθυντών τους Ζόμπολου Ανδρέα και Μπογιατζή Φίλιππα.

Το Rugby – ολυμπιακό άθλημα από το 1900 έως το 1924- στην εκδοχή των 7 παικτών, επανήλθε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016. Είναι ένα άθλημα άγνωστο στο κοινό της πατρίδας μας  και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των δραστηριοτήτων που προτείνονται στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής ή ως εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες, εκτός των ξένων σχολείων (βρετανικά σχολεία, γαλλικό σχολείο).

Στις αρχές του 2018 και μετά από τη συνάντηση  του κ. Didier Retière με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη, παρουσία εκπροσώπου του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Πρεσβεία της Γαλλίας, αναφέρθηκε η προοπτική προσθήκης στην ευρύτερη προώθηση του ράγκμπι, προγράμματος μύησης για τα σχολεία με σκοπό:

– την προσέλκυση νέων στους αθλητικούς συλλόγους ράγκμπι στην Ελλάδα

– τον συνδυασμό της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας με την γνωριμία ενός αθλήματος που αποτελεί μέρος της αθλητικής κληρονομιάς της Γαλλίας

– την δημιουργία μίας δυναμικής στα σχολεία γύρω από το ράγκμπι με δίγλωσση διάσταση (γαλλικά/ελληνικά) και την ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας ως 1ης ολυμπιακής γλώσσας, στους μαθητές Δημοτικού και στους γονείς τους, μέσα από την γνωριμία με το ράγκμπι, ολυμπιακό άθλημα, και την πρακτική του στο σχολικό περιβάλλον.

– την δημιουργία με την τεχνική καθοδήγηση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι και την συνδρομή του γαλλόφωνου αθλητικού συλλόγου Attica Springboks, ομάδων ράγκμπι 7 παικτών στα Ελληνικά Δημοτικά σχολεία όπου διδάσκεται η Γαλλική γλώσσα, στα πρότυπα των βρετανικών σχολείων, με σκοπό την προβολή του ράγκμπι και της Γαλλικής γλώσσας, εντός των σχολείων αυτών.

– την διοργάνωση με την τεχνική καθοδήγηση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι και την συνδρομή του γαλλόφωνου αθλητικού συλλόγου Attica Springboks, μίας ετήσιας αθλητικής συνάντησης των γαλλόφωνων σχολικών ομάδων, το «Κύπελλο FrancOvalie », η πρώτη διοργάνωση του οποίου θα λάβει χώρα στις 15 Απριλίου 2019 στην Αθήνα με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα (η Μεσσηνία εκπροσωπείται από το 1ο και 2ο σχολείο Χώρας).

Στη πρώτη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29, 30 Νοεμβρίου η παρουσίαση του Rugby 7 παικτών (η ασφαλής και προσαρμοσμένη για παιδιά 8 – 11 ετών διάσταση του αθλήματος) από τον Eric LAYLAVOIX, υπεύθυνο αθλητισμού του Γαλλικού Υπουργείου Αθλητισμού, τεχνικό σύμβουλο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων που υλοποιούν το πρόγραμμα καθώς και η επιμόρφωση των καθηγητών γαλλικής γλώσσας από την Florence SAINT-YGNAN, ακόλουθος συνεργασίας για τα γαλλικά, υπεύθυνη για θέματα Αθλητισμού της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα πάνω στις ανάγκες του προγράμματος.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο την Τετάρτη 20/02/2019 στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας οι μαθητές των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο άθλημα του rugby από τον Eric LAYLAVOIX ο οποίος θα διδάξει τα μυστικά του αθλήματος προετοιμάζοντας τους μαθητές και τους καθηγητές τους για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσης της μπάλας που προσφέρει η Γαλλική Ομοσπονδία Ράγκμπι παρουσία ενός τουλάχιστον εκπροσώπου του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος/Πρεσβεία της Γαλλίας και ενός εκπροσώπου του αθλητικού κόσμου του ράγκμπι (μέλη της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι και/ή του αθλητικού συλλόγου Attica Springboks).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button