Κόσμος

Τα πυρηνικά που μεταφέρονται στη Λευκορωσία – Ισχυρότερα από τις κεφαλές που έπληξαν τη Χιροσίμα

Διεθνής ανησυχία έχει προκληθεί για τη μεταφορά ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων του Ελληνικού Κέντρου, εξηγεί στην ΕΡΤ την σημασία της κίνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Ο ίδιος, περιέγραψε και τις ιδιαιτερότητες των τακτικών πυρηνικών όπλων.

Όπως τόνισε ο κ. Λιόλιος, τα τακτικά πυρηνικά όπλα και τα όπλα εκφυλισμένο ουρανίου, που θέλει να εγκαταστήσει ο Πούτιν στην Λευκορωσία, είναι τα κρισιμότερα σημεία σήμερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, είναι μικρού βεληνεκούς στο πεδίο της μάχης μεταξύ μονάδων, σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι πυρηνικές κεφαλές οι οποίες μπαίνουν σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή σε πυρηνικά βομβαρδιστικά και μεταφέρονται σε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει, ότι η Μόσχα δικαιούται να στείλει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία επειδή και οι Αμερικανοί έχουν τακτικά πυρηνικά σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Γεγονός που απαγορεύεται σύμφωνα με την «Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».

Τι σημαίνουν τα τακτικά πυρηνικά του Πούτιν στην Λευκορωσία – Μπορεί να φέρουν ισχυρότερες πυρηνικές κεφαλές από τη βόμβα της Χιροσίμα

Όπως ανέφερε ο κ. Λιόλιος τα πυρηνικά αυτά όπλα: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πουθενά, διότι η παραπάνω συνθήκη απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις χώρες που τα έχουν στην κατοχή τους, όπως είναι οι 5 δεδηλωμένα μεγάλες δυνάμεις των πυρηνικών όπλων».

Μάλιστα, ο κ. Λιόλιος δήλωσε πως ένα τακτικό πυρηνικό όπλο μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές δεκάδες φορές ισχυρότερες από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Όσο για το ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να τα τοποθετήσει στη Λευκορωσία, που συνορεύει με χώρες του ΝΑΤΟ και το τι μπορεί να σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση αυτή, ο Θεόδωρος Λιόλιος εξήγησε πως: «Τα τακτικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων στο πεδίο της μάχης. Αυτό το οποίο λέει ο πρόεδρος Πούτιν είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον τακτικά πυρηνικά όπλα, ακόμη και για να σταματήσουν τα τεθωρακισμένα που έρχονται και δεν θα απειληθεί έτσι η Αμερική, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μικρές αποστάσεις».

Πρόσθεσε τέλος ότι ο «τακτικός πυρηνικός πόλεμος είναι ο φοβερότερος, διότι είναι υπό τον έλεγχο του διοικητή της μονάδας – μερικές φορές – και μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Παρόλα αυτά τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ότι “ναι μεν τοποθετούμε τακτικά πυρηνικά όπλα σε μια περιοχή, αλλά τον έλεγχο τον έχουμε εμείς“».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button