Αγροτικά

Τα 3 ευρώ το κιλό είναι η μέγιστη τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Ελλάδα – Η φετινή ελαιοπαραγωγή σε επίπεδο χωρών

Τα 3 ευρώ το κιλό είναι η μέγιστη τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Ελλάδα (ημερομηνία καταγραφής τιμών από τον ΣΕΔΗΚ η 6η Απριλίου), όταν στην Ισπανία δεν πέφτει κάτω από τα 3,35 ευρώ και στην Ιταλία κάτω από τα… 4,80 ευρώ το κιλό.

Πάντως, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικές για τη χώρα μας, µε τη Λακωνία πλέον να κατευθύνεται προς τα 3,20 ευρώ το κιλό, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η εστίαση πανευρωπαϊκά θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες της!

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 6ης Απριλίου 2021, οι τιμές στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές μειώθηκαν στα 3,35 ευρώ/kg, στην Ιταλία στα 4,80 ευρώ/kg και στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 3 ευρώ/kg. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει πλέον σταθεροποιηθεί πέριξ των 5 ευρώ το κιλό, ωστόσο, εφόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εκτιμήσεις που θέλουν τα τελικά αποθέματα της χώρας να φτάνουν τους 70.000 τόνους ως το τέλος της τρέχουσας περιόδου, τότε προμηνύεται νέα ανοδική κινητικότητα που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στην επόμενη περίοδο.

Από πλευράς ποσότητας η φετινή παραγωγή δεν ήταν πολύ υψηλή, άλλα πάντως αρκετά καλή. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, τις τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις, άλλα και τους ελαιώνες που δε συγκομίστηκαν λόγω των ασύμφορων τιμών, τελικά η συνολική παραγωγή της Κρήτης έφτασε φέτος στους 80.000 τόνους, ποσότητα που βρίσκεται στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία 265.000, στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην Ε.Ε. 2.100.000 τόνοι. Οι ποσότητες αυτές μάλλον δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά με την παραγωγή του Μαρτίου, και έτσι θα πρέπει να θεωρηθούν κοντά στις τελικές.

Ωστόσο και στις τρεις αυτές χώρες, και ιδιαίτερα στην Ισπανία, της οποίας η παραγωγή επηρεάζει το επίπεδο τιμών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αγροτοσυνεταιρικούς φορείς, εκτιμάται ακόμα χαμηλότερη (επεξεργασία από ΣΕΔΗΚ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button