Lifestyle

Τελικά ο δείκτης νοημοσύνης μειώνεται όσο μεγαλώνουμε

Πολλοί από εμάς είναι πιστεύουμε ότι καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε λιγότερο διανοητικά εύστροφοι. Αλλά είναι αυτό κάτι που μπορεί να μετρηθεί – μειώνεται ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) μας με την ηλικία;

Και αν ναι, τότε με τι με τι ταχύτητα συμβαίνει; Και τέλος οι διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης μειώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς;

Η απάντηση έρχεται μέσα από την πλατφόρμα Metafact, που ρώτησε πέντε ειδικούς στη νοημοσύνη, τις επιστήμες συμπεριφοράς και την ψυχολογία, «Μειώνεται το IQ με την ηλικία;».

 

Τι είναι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) και πως μετριέται

 

«Η ευφυΐα συνήθως μετριέται με ένα σύνολο τεστ, όπως για παράδειγμα, για τις γλωσσικές δεξιότητες, τις μη λεκτικές δεξιότητες, η επίλυση γρίφων, πόσο γρήγορα μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια εργασία», λέει ο, ειδικός στην ψυχολογία και νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο Birkbeck στην Αγγλία, Μάικλ Τόμας.

«Η ευφυΐα μας θα είναι ο μέσος όρος των βαθμολογιών μας σε αυτές τις εργασίες, σε σύγκριση με το πόσο καλά τα καταφέρνουν άλλοι άνθρωποι».

«Τα τεστ IQ αξιολογούν ακουστικές και λεκτικές ικανότητες σε επτά διαφορετικές κλίμακες. Με την σειρά τους οι κλίμακες αυτές ομαδοποιούνται σε τέσσερεις επιμέρους παράγοντες – τομείς γνωστικής λειτουργίας: γλωσσική ικανότητα, αντιληπτική οργάνωση, εργαζόμενη μνήμη και ταχύτητα της επεξεργασίας».

Το IQ σημαίνει «intelligence quotient» (πηλίκο νοημοσύνης) και είναι μια βαθμολογία που είναι τυποποιημένη σε σχέση με άλλα άτομα της ηλικίας μας.

Εάν η νοημοσύνη μας είναι στον μέσο όρο για την ηλικία μας, η βαθμολογία IQ μας θα είναι 100. Εάν είναι πάνω από το μέσο όρο θα είναι πάνω από 100 και κάτω από το μέσο όρο κάτω από 100.

 

Αλλάζει το IQ ενός ατόμου με την ηλικία

 

Το IQ ενός ατόμου δεν αλλάζει με την ηλικία.

Με άλλα λόγια: εάν κάνουμε ένα τεστ IQ τώρα και ένα άλλο μετά από 10 χρόνια, η βαθμολογία IQ μας θα είναι πιθανώς πολύ κοντά. Αυτό συμβαίνει επειδή το IQ μετριέται πάντα σε σχέση με άλλα άτομα της ηλικίας μας.

via Associated Press

«Το IQ υπολογίζεται πάντα σε σχέση με την ηλικία ενός ατόμου. Έτσι οι 25χρονοι συγκρίνονται με άλλους 25χρονους, όπως ακριβώς οι 50χρονοι συγκρίνονται με άλλους 50χρονους», εξηγεί ο Άλαν Κάουφμαν, ειδικός στις δοκιμές νοημοσύνης από το Πανεπιστήμιο Γέιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μέιραν Νάτσον, ειδικός στην ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ, συμφωνεί, λέγοντας:

«Το IQ δείχνει τη σχετική θέση ενός ατόμου σε σχέση με τον μέσο όρο της ηλικίας του».

 

Αλλάζει ο μέσος όρος IQ του πληθυσμού με την ηλικία

 

Για να μετρήσουμε πώς αλλάζει το IQ με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε το IQ των ηλικιωμένων με τους νεότερους ομολόγους τους.

Αυτό όπως σημειώσαμε πριν δεν είναι δυνατό για τους λόγους που αναφέραμε, αντίθετα απαιτείται διαφορετική μέθοδος.

Ο Άλαν Κάουφμαν εξηγεί πως λειτουργεί αυτό:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε ένα κοινό «κριτήριο» για να συγκρίνουμε τους ενήλικες. Μπορούμε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις 70χρονων, 60χρονων, 50χρονων, 40χρονων, κ.λπ. στους κανόνες (ομάδα αναφοράς ή πρότυπα) που έχουν θεσπιστεί για νεαρούς ενήλικες».

«Στην έρευνά μου, ορίζουμε τους νεαρούς ενήλικες την ηλικία των 30 ετών περίπου (συνήθως ηλικίας 25-34). Με αυτόν τον τρόπο, οι νεαροί ενήλικες θα έχουν μέσο δείκτη νοημοσύνης 100 επειδή αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται τα πρότυπα. Όταν συγκρίνουμε τους ενήλικες βάση της διάρκειας ζωής σε νεαρούς ενήλικες αυτό θα μας δειξει πώς αλλάζει το IQ καθώς μεγαλώνουμε».

Ο άλαν Κάουφμαν υπογραμμίζει ότι όταν γίνονται αυτά τα τεστ, «είναι εμφανής μια σαφής μείωση στο IQ».

 

Δεν μειώνονται όλοι οι τύποι νοημοσύνης με τον ίδιο ρυθμό

 

Τα τεστ IQ μετρούν πολλά είδη νοημοσύνης και τα ομαδοποιούν.

Το Global IQ είναι ένα κράμα διαφορετικών ειδών νοημοσύνης, με τα πιο ευρέως μελετημένα να είναι η ρευστή νοημοσύνη και η κρυσταλλωμένη νοημοσύνη που μαζί με τις ικανότητες που ονομάζονται μνήμη εργασίας και ταχύτητα επεξεργασίας, συνδυάζονται για να αποδώσουν το παγκόσμιο ή πλήρους κλίμακας IQ», λέει ο Άλαν Κάουφμαν

«Η ρευστή νοημοσύνη ή ο ρευστός συλλογισμός αντικατοπτρίζει την ικανότητα επίλυσης νέων προβλημάτων, του είδους που δεν διδάσκονται στο σχολείο», εξηγεί, «ενώ η κρυσταλλωμένη νοημοσύνη ή η κρυσταλλωμένη γνώση μετρά τη μάθηση και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη σχολική εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης δείχνουν διαφορετικά μοτίβα καθώς μεγαλώνουμε.

Η κρυσταλλωμένη νοημοσύνη «είναι κατά μέσο όρο 98 στις ηλικίες 20–24, ανεβαίνει στα 101 στις ηλικίες 35–44, πριν πέσει στα 100 (ηλικίες 45–54), μετά στα 98 (55–64), μετά στα 96 (65–69), μετά στα 93 ( 70–74) και 88 (75+)», λέει ο Άλαν Κάουφμαν.

Ενώ, όπως εξηγεί, η ρευστή νοημοσύνη πέφτει πολύ πιο γρήγορα. «αυξάνεται στις ηλικίες 20–24 (100), πέφτει σταδιακά στα 99 (25–34) και 96 (35–44) πριν ξεκινήσει μια βουτιά με τρενάκι στα 91 (45–54), 86 (55–64) , 83 (65–69), 79 (70–74) και 72 (75+).»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button