Υγεία

Τι θα σας συμβεί εάν φάτε μουχλιασμένο τυρί ή ψωμί [εικόνες]

Ας μην κρυβόμαστε, όταν βλέπουμε ένα τρόφιμο να έχει μουχλιάσει, σιχαινόμαστε, το πιάνουμε με την άκρη των δαχτύλων μας και το πετάμε.

Ωστόσο, τι γίνεται εάν δεν τη δούμε και καταλήξουμε να γευτούμε την «πρασινάδα» της.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα πεθάνουμε εάν φάμε λίγη μούχλα, ειδικά εάν είμαστε ενήλικες με ισχυρό ανοσοποιητικό, αλλά ας δούμε τι γίνεται, λίγο πιο συγκεκριμένα.

Τι θα συμβεί εάν φάτε μουχλιασμένο ψωμί

Μπορεί να έχετε ακούσει πως εάν δείτε στο ψωμί μούχλα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε το συγκεκριμένο σημείο.

Μην τους ακούτε!

Οι ειδικοί σε θέματα τροφίμων προειδοποιούν πως πρέπει να απομακρύνουμε τη μούχλα, ειδικά από το ψωμί που είναι μαλακό. Προσθέτουν, δε, πως οι ρίζες της μούχλας μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο ψωμί, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το πετάξουμε.

Η μούχλα στο ψωμί, σύμφωνα με την Μαριάν Γκρέιβλι ειδικό τεχνικής πληροφόρησης στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα σε περίπτωση κατάποσης. Η Γκρέιβλι, σε συνέντευξή της στους The New York Times, τονίζει πως μπορεί να μην δούμε πόσο μακριά έχει φτάσει η μούχλα.

Τι θα συμβεί εάν φάτε μουχλιασμένο τυρί;

Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση ποικίλει ανάλογα με το είδος του τυριού. Ορισμένοι τύποι μούχλας χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ορισμένων τυριών, όπως το brie ή το gorgonzola.

Ωστόσο, σε τυριά, όπως το cottage ή ricotta θα πρέπει να πεταχτούν αμέσως, εάν δείτε μούχλα επάνω τους. Το ίδιο ισχύει και για το τυρί του τοστ.

Στα σκληρά ή ημίσκληρα τυριά υπάρχει ένα μικρό περιθώριο γιατί μπορεί να μην εξαπλωθεί τόσο εύκολα. Τότε, μπορείτε απλά να κόψετε το σημείο που έχει μούχλα και λίγο παραπάνω.

Σε περίπτωση που φάτε μούχλα σε τυρί μπορεί να αισθανθείτε δύσπνοια ή να κάνετε εμετό.

Τι ισχύει

Εάν το παρατηρήσατε το ζήτημα με την μούχλα διαφέρει αναλόγως εάν τα τρόφιμα είναι σκληρά ή μαλακά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας τον ΗΠΑ, το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα προϊόντα. Οταν πρόκειται για σκληρά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να κόψουμε το μουχλιασμένο κομμάτι και να φάμε το υπόλοιπο, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται στα μαλακά τρόφιμα.

Ωστόσο, εάν εντοπίσουμε μούχλα σε τρόφιμα, όπως τα ροδάκινα, τις τομάτες ή τα αγγούρια, θα πρέπει αμέσως να τα πετάξουμε, δεδομένου ότι έχουν πολλή υγρασία και η μούχλα μπορεί να διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button