Lifestyle

Τι θα συμβεί αν φάτε μουχλιασμένο ψωμί

Ενώ είστε έτοιμοι να φάτε το αγαπημένο σας τοστάκι, ξαφνικά παρατηρείτε ότι το ψωμί έχει μουχλιάσει στην άκρη.

Εφόσον η μούχλα βρίσκεται μόνο σε ένα μικρό τμήμα του ψωμιού, ίσως πιστεύετε ότι είναι ασφαλές απλώς να το κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο ψωμί που μοιάζει «καθαρό», σωστά; Μάλλον όχι…

Σύμφωνα με το Science Insider, δεν είναι ποτέ ασφαλές να φάμε το ψωμί που έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Κι αυτό γιατί η μούχλα είναι μύκητας, όπως τα μανιτάρια, που έχει μεν ένα εμφανές τμήμα, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζει ένα μεγάλο υπόγειο «δίκτυο» ριζών που είναι αόρατο με γυμνό μάτι.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι μπορείτε απλώς να πετάξετε τη φέτα του ψωμιού που έχει μουχλιάσει και να πάρετε μια άλλη, καθαρή φέτα από το ίδιο πακέτο; Ούτε αυτό είναι καλή ιδέα…

Όταν η μούχλα έχει πια σχηματίσει εμφανείς αλλοιώσεις επάνω στο ψωμί, αυτό που βλέπετε είναι τα λεγόμενα σποράγγεια του μύκητα. Κάθε σποράγγειο απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες σπόρια κι έτσι, ακόμη κι αν δεν το βλέπετε με τα μάτια σας, στην πραγματικότητα ολόκληρη η συσκευασία του ψωμιού έχει μολυνθεί με τον μύκητα.

Αν αποφασίσετε τελικά να φάτε το αλλοιωμένο ψωμί, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι παίρνετε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Αν και καταναλώνουμε καθημερινά διάφορους τύπους μυκήτων, όπως τα μανιτάρια, ορισμένα είδη τυριού ή και φάρμακα όπως η πενικιλίνη, δεν είναι όλοι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πολλά είδη μυκήτων και μούχλας είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, όμως άλλα μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες ενοχλήσεις όπως μια αλλεργία έως και θανατηφόρες επιπλοκές. Τα είδη μούχλας που εμφανίζονται στα τρόφιμα είναι πολλά και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβετε ποιο έχει εμφανιστεί στο ψωμί σας, επομένως η πιο ασφαλής λύση είναι απλώς να πετάξετε το μουχλιασμένο ψωμί και να φάτε κάτι άλλο για βραδινό!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button