Αγροτικά

Τι κρύβεται πίσω από ένα πολυβραβευμένο και χαμηλού κόστους παραγωγής ελαιόλαδο;

Μετά από τρία χρόνια ελέγχου, παρακολούθησης, μετρήσεων και συγκριτικών πειραματισμών παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Χαλκιδική τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του καινοτόμου συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια της ελιάς και συγκεκριμένα στον ελαιώνα της βραβευμένης εταιρείας Yanni’s Olive Grove.

Παρουσία πλήθους ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας και ελαιοποιήσιμης ελιάς, καθώς και γεωργικών συμβούλων της Χαλκιδικής, για πρώτη φορά έγιναν γνωστά και συζητήθηκαν διεξοδικώς από στελέχη της NEUROPUBLIC και της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος στον ελαιώνα του Γιάννη Προδρόμου στη Νέα Ποτίδαια, κατά την οποία επιτεύχθηκαν στοχευμένοι ψεκασμοί και σημαντική εξοικονόμηση νερού.

Προς απόδειξη της επιτυχίας του συστήματος, η εκπρόσωπος της εταιρείας, Εύη Πσούνου, απευθύνθηκε στους ελαιοπαραγωγούς και μίλησε για την εμπειρία της από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας και την πολυετή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, με στόχο τη δημιουργία ανώτατης ποιότητας ελαιοκομικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων, η κα Πσούνου τόνισε πως από τη βοήθεια που προσεφέραν στην καλλιέργεια με τη συνεργασία των επιστημόνων και τη χρήση των καινοτόμων υπηρεσιών του συστήματος gaiasense, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά, σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής. «Εμείς επιλέξαμε να δώσουμε τη μείωση του κόστους στο τελικό προϊόν, συνδυάζοντας ποιότητα και τιμή, με στόχο την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές», είπε η κα Πσούνου. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι οι ελαιοπαραγωγοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν στα γραφεία της εταιρείας.

Το ενδιαφέρον των παραγωγών για την εγκατάσταση του συστήματος

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Χαλκιδικής έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας για τη χρήση και την εφαρμογή του στις καλλιέργειές τους, καθώς κοινή ήταν η ομολογία πως απαιτείται, πλέον, ο πρωτογενής τομέας να συμβαδίζει με τη σύγχρονη τεχνολογία, τις εφαρμογές και τα εργαλεία που σχεδιάζονται προς όφελος των αγροτών. Ενδεικτικά, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοχωρίων, με 80 μέλη και 1.500 στρέμματα ελαιώνα, επέδειξαν ενδιαφέρον για την εγκατάσταση του συστήματος και, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Γιαννακάρας, ζήτησαν συνάντηση και κατ’ ιδίαν ενημέρωση με τα στελέχη της NEUROPUBLIC, αφού έκριναν ότι το σύστημα gaiasense και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους αγρότες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές και ωφέλιμες για τους παραγωγούς, αλλά και οικονομικά συμφέρουσες, αφού το κόστος επένδυσης σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι μηδενικό.

ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Tο μόνο ελαιόλαδο με… δείκτη ευφυΐας

 

Ο ελαιοπαραγωγός από την Όλυνθο, Γεώργιος Καραβάνας, δήλωσε, με τη σειρά του, πως το σύστημα με τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί μπορεί η συνεργασία με τους γεωπόνους να προσφέρει κάλυψη στην παραδοσιακή καλλιέργεια, ωστόσο η τεχνολογία είναι απαραίτητη για την ακρίβεια των καλλιεργητικών πρακτικών και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στην ενημερωτική εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα από την πολύχρονη πιλοτική εφαρμογή του συστήματος, από το οποίο προέκυψαν πολλαπλά οφέλη λόγω μείωσης του κόστους παραγωγής, με ελεγχόμενες ποσότητες νερού άρδευσης, ορθή χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ποιοτική και ποσοτική παραγωγή. Ο πρόεδρος της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, εξήγησε όλη τη διαδικασία για την εφαρμογή του συστήματος gaiasense και την εξειδίκευση των τεχνολογιών για την ελιά Χαλκιδικής.

Μείωση απώλειας νερού κατά 12% με το gaiasense

Σε ό,τι αφορά τη φυτοπροστασία και την άρδευση, μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Θωμάς Θωμίδης, και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άγγελος Πατάκας. Σε ό,τι αφορά την άρδευση, ο κ. Πατάκας ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη σειρά στοιχείων, παραμέτρων και μετρήσεων, την εγκατάσταση κατάλληλων αισθητήρων και τον συγκριτικό πειραματικό έλεγχο μεταξύ εμπειρικής άρδευσης και του συστήματος της ευφυούς γεωργίας επιτεύχθηκε η μείωση της σπατάλης νερού. «Με την εμπειρική άρδευση, υπήρξε απώλεια 30% των θρεπτικών στοιχείων του φυτού και 35%-40% απώλεια νερού, ενώ με το gaiasense η απώλεια μειώθηκε στο 12% με μεγαλύτερες δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θωμίδης υπογράμμισε πως, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του συστήματος gaiasense στον πειραματικό ελαιώνα παρακολούθησης και ανάλυσης του μικροκλίματος της περιοχής, είναι δυνατή η χρήση εξιδεικευμένων προγνωστικών μοντέλων που μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλο αριθμό ασθενειών και εντόμων, όπως ο δάκος της ελιάς και το κυκλοκόνιο.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο Γιάννης Γαλάτουλας, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αναφέρθηκε, τέλος, στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους της ευφυούς γεωργίας. Σημειώνεται πως το σύστημα gaiasense δεν απαιτεί εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού από τους αγρότες, καθώς αυτό βαραίνει την εταιρεία και οι υπηρεσίες του προσφέρονται έναντι χαμηλού συνδρομητικού τιμήματος.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button