Τεχνολογία

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις το νέο σου laptop;

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσεις σε πρώτη φάση είναι οι ανάγκες σου.

Η αγορά laptop απαιτεί τη δική της, προσεκτική έρευνα αγοράς. Εν αντιθέσει με ένα desktop που όποτε θες το ανοίγεις -στην κυριολεξία- και το αναβαθμίζεις σχετικά εύκολα, σε ό,τι αφορά ένα φορητό σύστημα, θα πρέπει να βεβαιωθείς εξ αρχής ότι καλύπτει τις απαιτήσεις σου, αφού τα περιθώρια «φρεσκαρίσματος» είναι αρκετά πιο στενά. Τι θα πρέπει να προσέξεις και να λάβεις υπ’ όψιν σου λοιπόν πριν την αγορά του καινούριου σου laptop;
Επιλέγοντας χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις σε πρώτη φάση είναι οι ανάγκες σου. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάζεσαι να αγοράσεις laptop; Θα το χρησιμοποιείς για εργασία και αν ναι, τι είδους; Πόσο απαιτητικά είναι τα προγράμματα με τα οποία ασχολείσαι κυρίως; Θα αρκεστείς στην επικοινωνία με φίλους, το σερφάρισμα και το streaming ή θες να παίζεις κιόλας; Με βάση τις απαντήσεις που θα δώσεις στα παραπάνω ερωτήματα και φυσικά το budget που διαθέτεις, θα πρέπει να διαλέξεις το σύστημα που να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στα «θέλω» και την τσέπη σου.

Σε ποια υποσυστήματα όμως θα πρέπει να δώσεις βάση και ποιες είναι οι επιλογές σου;

Μέγεθος

Τα περισσότερα laptops της αγοράς κυμαίνονται μεταξύ 15 και 15,6 ιντσών, οπότε το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξεις σε μία τέτοια πρόταση. Αν ψάχνεις για κάτι μεγαλύτερο, θα βρεις και μοντέλα στις 17 ίντσες, αν δε σε πειράζει προφανώς το μέγεθός τους. Αν μετακινείσαι συχνά και έχεις το laptop μαζί σου, τότε θα σου προτείναμε λύση στις 13 ή τις 14 ίντσες προκειμένου να σε διευκολύνει σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση προτίμησε οθόνη με λεπτό πλαίσιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του laptop.

Μπαταρία

Αναφερόμενοι στη μπαταρία του laptop, αυτό που μας ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι η αυτονομία του. Εδώ θα πρέπει να δώσεις βάση στο εξής: ο χρόνος που δίνουν οι εταιρείες είναι ο μέγιστος δυνατός και ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στον τρόπο που θα χρησιμοποιείς εσύ το σύστημα. Όσο περισσότερες είναι οι απαιτήσεις σου (επεξεργαστική ισχύς, φωτεινότητα οθόνης, συνδεδεμένες συσκευές κλπ), τόσο πιο πολύ θα πέφτουν οι αντοχές του. Μια καλή επίδοση πάντως για να έχεις κατά νου είναι τουλάχιστον ένα οκτάωρο με κάποιες παραχωρήσεις από πλευράς σου.

Σχεδιασμός

Οποιοδήποτε καινούριο laptop θα πρέπει να σε καλύψει από πλευράς αισθητικής. Δώσε βάση στα υλικά κατασκευής του σώματος και τον μηχανισμό περιστροφής της οθόνης -θες να αντέχει την καθημερινή μεταφορά και χρήση. Αν προορίζεις το φορητό σου σύστημα για gaming, τότε προτίμησε κάποιο μοντέλο σχεδιασμένο ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό: μπορεί έχει μεγαλύτερο προφίλ, όμως είναι εφοδιασμένο με ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα ψύξης που θα του επιτρέψει να αποδώσει καλύτερα σε βάθος χρόνου.

Επεξεργαστής

Ως προς τον επεξεργαστή, σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιλέξεις «στρατόπεδο»: Intel ή AMD. Οι λύσεις της πρώτης είναι γνωστές για τα όσα προσφέρουν, είναι όμως και ακριβότερες. Η δεύτερη έχει σημειώσει τρομακτική πρόοδο στις τελευταίες γενιές, παρουσιάζοντας ισχυρότατους επεξεργαστές με σπουδαία σχέση τιμής/απόδοσης. Για κάτι οικονομικό, θα σου προτείναμε να παραμείνεις στις προτάσεις της AMD, σε διαφορετική περίπτωση και αν το budget σου το επιτρέπει, κοίταξε προς Intel -φτάνει να επιλέξεις επεξεργαστή τελευταίας (10ης) γενιάς και όχι παλαιότερο.

RAM

Ο βασικός κανόνας σε ό,τι αφορά τη RAM είναι ένας: όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο. Ο χρονισμός της φυσικά παίζει κι εκείνος τον ρόλο του αλλά αυτό που μετράει κατά κύριο λόγο είναι η ποσότητά της μνήμης. Τα 4 GB είναι η ελάχιστη που θα συναντήσεις και προτείνεται για αρχάριους χρήστες ή όσους δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από το σύστημά τους. Τα 8 GB θα σου επιτρέψουν να τρέξεις με άνεση πλήθος καθημερινών προγραμμάτων χωρίς το laptop να «λυγίζει» υπό το βάρος τους. Τα 16 GB και άνω είναι κατάλληλα για καταστάσεις gaming ή απαιτητικά apps όπως π.χ. επεξεργασίας βίντεο.

Δίσκος

Εδώ έχεις δυνατότητα επιλογής μεταξύ HDD και SSD. Ο πρώτος είναι ο κλασσικός σκληρός δίσκος και μπορεί να προσφέρει μεγάλες χωρητικότητες (1-2 TB) σε χαμηλή τιμή. Ο δεύτερος αποτελεί την ταχύτερη επιλογή μεταξύ των δύο, κυκλοφορεί σε μικρότερα μεγέθη (256 GB – 1 TB) και είναι αρκετά πιο ακριβός. Η ιδανική περίπτωση είναι ένας συνδυασμός και των δύο: ένας SSD για τα Windows και τα βασικά apps/παιχνίδια και ένας HDD για όλα τα υπόλοιπα. Αν θες πραγματικά high-end επιδόσεις, τότε φρόντισε ο SSD του συστήματός σου να είναι  PCIe/M.2 και όχι SATA III.

Κάρτα γραφικών

Αν το laptop σου προορίζεται για καθημερινή/απλή επαγγελματική χρήση, τότε το πιθανότερο είναι ότι η κάρτα γραφικών του θα είναι ενσωματωμένη στον επεξεργαστή. Αν όμως το προορίζεις για gaming και απαιτητικά προγράμματα (επεξεργασία εικόνας/βίντεο, ειδικά εφέ, CAD κλπ), τότε αυτό θα διαθέτει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών για όλες αυτές τις προηγμένες διεργασίες. Τα ακριβότερα και καλύτερα μοντέλα ανήκουν στην NVIDIA με τις σειρές GeForce RTX 30, RTX 20 και GTX 10 να κλέβουν την παράσταση. Για κάτι φθηνότερο μπορείς να κοιτάξεις τις AMD Radeon RX 5500M/RX 5600M και Radeon Pro 5600Μ/Pro 5500M καθώς και κάποια εκ των GeForce GTX 1660 Ti/GTX 1070 (και των παραλλαγών τους) της NVIDIA.

Θύρες εισόδου/εξόδου

Οι θύρες εισόδου/εξόδου ενός laptop αποτελούν κάτι που οι περισσότεροι περνούν στα γρήγορα ή δε σκέφτονται να ελέγξουν καν. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα. Βεβαιώσου ότι το σύστημά σου διαθέτει αρκετές θύρες για τα περιφερειακά σου, κάτι που μεταφράζεται σε τουλάχιστον τρεις USB και μία HDMI. Ειδικά για τις USB καλό θα ήταν τουλάχιστον μία εξ αυτών να είναι USB 3.1 ενώ αν πρόκειται για USB-C, η τεχνολογία Thunderbolt 3 είναι καλοδεχούμενη αφού θα σου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Το Ethernet δεν είναι πλέον απαραίτητο καθώς το Wi-Fi θα σε καλύψει (αν μιλάμε για Wi-Fi 6, ακόμα καλύτερα) ενώ και το Bluetooth πλέον θεωρείται λίγο-πολύ στάνταρ.

Μην αμελήσεις…

Τώρα πλέον ξέρεις τι θα πρέπει να προσέξεις σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου σου laptop. Αυτό που δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσεις, είναι να δώσεις την απαραίτητη σημασία στην εγγύηση. Δες τι προσφέρει ο κάθε κατασκευαστής και κατά προτίμηση, επέκτεινε το χρονικό διάστημα της κάλυψης μέσω της σχετικής υπηρεσίας. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις τις υπηρεσίες του καινούριου σου φορητού σε βάθος χρόνου, έχοντας το κεφάλι σου ήσυχο!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button