Τοπικά Νέα

Τι σχέση έχει η πώληση του Παναθηναϊκού με τον Ρέστη και την Μεσσηνία

Βίκτωρ Ρέστης, ο Έλληνας εφοπλιστής που βρέθηκε στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ως ύποπτος για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, βρίσκεται στο μικροσκόπιο εκτενούς αφιερώματος της ιστοσελίδας The American Interest, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται πίσω από το ταϋλανδέζικο επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο επιχειρεί να εξαγοράσει τον Παναθηναϊκό.

Το γνωστό ενημερωτικό site (the-american-interest.com) έχει δημιουργήσει ειδική στήλη για να φιλοξενεί αφιερώματα σε ολιγάρχες, ενώ τα δημοσιεύματά του φαίνεται να αντλούν πληροφόρηση και από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και διπλωματικούς κύκλους. Πρόσφατα, αφού ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ αμφισβήτησε την προέλευση των κεφαλαίων για την εξαγορά του ΟΛΘ, το site φιλοξένησε εκτενές αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη.

Άλλωστε, ο κ. Ρέστης βρίσκεται σταθερά στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών. Η αμερικανική οργάνωνωση «Ενωμένοι κατά του Πυρηνικού Ιράν» (“United Against Nuclear Iran” – UANI), στην οποία συμμετέχουν αρκετοί πρώην αξιωματούχοι αμερικανικών αρχών και είχε πιθανότατα πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, είχε κατηγορήσει τον όμιλο Ρέστη ότι έσπαγε το εμπάργκο κατά του Ιράν, μεταφέροντας πετρέλαιο στην Κίνα.

Ο όμιλος Ρέστη είχε προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση 2 δις. ευρώ για δυσφήμιση, αλλά η δίκη ματαιώθηκε, ύστερα από παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, που επικαλέσθηκαν τον κίνδυνο, εάν γινόταν η δίκη, να αποκαλύπτονταν σημαντικά κρατικά μυστικά.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα για τον Β. Ρέστη, η επενδυτική κοινοπραξία Pan Asia Investments αποτελείται κυρίως από Ταϊλανδούς μεγιστάνες που έχουν ως επιχειρηματική βάση την Ελβετία. Εχει «εξαπολύσει κερδοσκόπους στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι οποίοι ετοιμάζουν εξαγορές ξενοδοχείων στην Μύκονο και στην Μεσσηνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιο παράξενη εξαγορά από την Pan Asia είναι αυτή του Παναθηναϊκού, που δεν φαίνεται να έχει ουσιώδες οικονομικό αντικείμενο. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για την παλαιότερη και πιθανόν την τελευταία μεγάλη ελληνική ομάδα που δεν υποστηρίζεται από βρώμικο χρήμα.

Ως επικεφαλής της προσπάθειας εξαγοράς εμφανίζεται, κατά το δημοσίευμα, ο Παϊρότζ Πιενγκμπονγκσάντ, ο οποίος είναι δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Θαξίν Σιναβάτρα, τον οποίο το δημοσίευμα συνδέει με τον Β. Ρέστη μέσω… Μαυροβουνίου.

Μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, με παρέμβαση του στρατού και εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, ο Σιναβάτρα εμφανίσθηκε ως πλουσιότερος άνθρωπος του Μαυροβουνίου. Την ίδια χρονική περίοδο σ’αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα εμφανίσθηκε ως επενδυτής και ο Ρέστης, ο οποίος – κατά το δημοσίευμα – διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Μίλος Τζουγκάνοβιτς, τον ισχυρό άνδρα του Μαυροβουνίου -που έχει κατηγορηθεί ως επικεφαλής μεγάλου διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Πιενγκμπονγκσάντ έχει αγοράσει και άλλες ομάδες τα τελευταία χρόνια. Δεν φαίνεται λοιπόν περίερgο το ότι εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό.

Ομως, όπως επισημαίνουν αθηναϊκά media, μέχρι τώρα κανένας ξένος επενδυτής δεν έχει αγοράσει ελληνική ομάδα. Ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν έχουν οικονομική αξία, επειδή δεν είναι ούτε μπορούν να γίνουν κερδοφόρες.  Η αξία τους συνίσταται μόνο στη μεγάλη βάση φιλάθλων-οπαδών, που είναι διαθέσιμη για να την εκμεταλλευθούν οι ιδιοκτήτες όταν χρειάζονται πολιτική υποστήριξη ή αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες.

Ο Ρέστης, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει παραδεχθεί ότι έχει οιαδήποτε ανάμιξη στην εξαγορά του Παναθηναϊκού. Ούτε όμως έχει διαψεύσει την εντεινόμενη φημολογία ότι βρίσκεται πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Θαξίν Σιναβάτρα, για λογαριασμού του οποίου φέρεται να ενεργεί ο Πιενγκμπονγκσάντ, υποψήφιος αγοραστής του Παναθηναϊκού.

Το American Interest χαρακτηρίζει τον Ρέστη ως “περιθωριακό ολιγάρχη”, που θα μπορούσε να επωφεληθεί στις νομικές του περιπλοκές, καλλιεργώντας τη φήμα ανθρώπου με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button