ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Τοπική τράπεζα παραδοσιακών σπόρων στα Φιλιατρά – Διαδραστική παρουσίαση και σπορά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών

Διαδραστική παρουσίαση και σπορά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών έγινε τις προηγούμενες ημέρες από την ομάδα “Σπόροι Ελευθερίας” στα πλαίσια της δράσης των σχολικών κήπων. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη σημασία των παραδοσιακών σπόρων, είδαν εκθέματα με τα φυσικά προϊόντα που μπορούν να παραχθούν, ενημερώθηκαν για την οικιακή κομποστοποίηση, τις τεχνικές της και τα οφέλη της. Στη συνέχεια τα παιδιά φύτεψαν σπόρους στον χώρο του θερμοκηπίου του σχολείου, δημιουργώντας έτσι ένα οργανωμένο σπορείο.

Δείτε τι αναφέρει η σελίδα “Σπόροι Ελευθερίας” στο Facebook:

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε στα Φιλιατρά μια προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί η τοπική τράπεζα παραδοσιακών σπόρων. Βρεθήκαμε μια ομάδα ανθρώπων και ιδρύσαμε τους Σπόρους Ελευθερίας. Ώστε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις παλιές ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κυρίως λόγο των υβριδικών σπόρων και της μονοκαλλιέργειας. Είμαστε λοιπόν πρόσωπα που μας απασχολεί η σχέση της φύσης και του ανθρώπου της. Σκοπός μας είναι ο φυσικός ρυθμός εξέλιξης. Έτσι πλέον οι ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το σποροφυλάκειο των Φιλιατρών είναι γεγονός.

Αναζητήσαμε παλιούς σπόρους και γνώσεις για την καλλιέργειά τους. Αποκτήσαμε και οργανώσαμε το αρχείο μας. Φτιάξαμε το πρώτο μας κηπάριο και αρχίσαμε μια συνεργασία με γεωργούς και φυσιολάτρες της περιοχής. Προτείναμε την ιδέα μας στον δήμο Τριφυλίας για να βρούμε δημόσια στέγη. Επιδιώξαμε επίσης συνεργασία με παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίσαμε ανθρώπους που η ασχολία τους αυτή τους έχει κάνει απίστευτα γενναιόδωρους, χαρούμενους και αυτάρκεις. Καταλάβαμε πως όταν οι άνθρωποι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα της διατροφής τους, σε μακροχρόνια βάση, νιώθουν πιο ελεύθεροι και ισορροπημένοι. Αυτή την λύση όμως μπορεί να την προσφέρει μόνο ο παραδοσιακός σπόρος, ως ο σπόρος που γεννάει σπόρους, ο σπόρος που αντέχει.

Όταν ήρθαν οι μέρες της πανδημίας οι ανησυχίες μας εντάθηκαν. Αυτό μας επισήμανε για μια ακόμα φορά την σπουδαιότητα και την ευθύνη του έργου μας. Στις 2 Μαρτίου με μεγάλη χαρά συναντήσαμε τους μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου Φιλιατρών, στα πλαίσια της δράσης των σχολικών κήπων. Μιλήσαμε με τα παιδιά για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων. Παρουσιάσαμε εκθέματα με τα φυσικά προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε, την χρήση τους σε όλο το φάσμα της καθημερινής μας ζωής. Εκθέσαμε φωτογραφίες από οικιακούς κήπους και κομποστοποιητές. Χαρίσαμε σπόρους που τους φυτέψαμε μαζί με τα παιδιά, δημιουργώντας ένα οργανωμένο σπορείο το οποίο φιλοξενείται τώρα στον χώρο του θερμοκηπίου του σχολείου. Μιλήσαμε για την κομποστοποίηση, τις τεχνικές της και τα οφέλη. Τέλος αφήσαμε έντυπο υλικό και παραδοσιακούς σπόρους για να ξεκινήσει η σχολική τράπεζα σπόρων. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αποχωριστήκαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση να συναντηθούμε και πάλι.
Η ηθική ικανοποίηση από αυτό το εγχείρημα είναι έτσι κι αλλιώς τεράστια, όπως και το συνειδησιακό του κομμάτι. Το κάθε τοσοδούλικο παραδοσιακό σποράκι που έχουμε στα χέρια μας μας δίνει την δυνατότητα να παράγουμε την τροφή μας ανεξάρτητα, αποδεσμεύοντάς μας από τις ορέξεις και τις πολιτικές των βιοχημικών εργαστηρίων που τερατοποιούν την Γη και την γεωργία. Έχει σημασία να ξέρουμε σήμερα πως ο σπόρος δεν ανήκει σε κανέναν. Ο σπόρος ανήκει στη Γη, ανήκει σε όλους μας.

ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Αυτοδιαχειριζόμενη Τράπεζα Σπόρων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button