ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Το “άγνωστο” κάστρο της Μεσσηνίας που πολέμησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Το Κάστρο του Μίλα έχει ταυτιστεί με το Chateaunef που φέρεται ότι ίδρυσε η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1297-1301) για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων του Δεσποτάτου του Μοριά

Το Κάστρο του Μίλα είναι ένα μεσαιωνικό οχυρό χτισμένο βόρεια από το χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Απέχει 7 χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά και είναι χτισμένο σε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο του άνω μεσσηνιακού κάμπου και εντάσσεται σε μια σειρά μικρότερων κάστρων που χτίστηκαν στην περιοχή από τους Φράγκους.

Το Κάστρο του Μίλα έχει ταυτιστεί με το Chateaunef που φέρεται ότι ίδρυσε η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1297-1301) για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων του Δεσποτάτου του Μοριά. Έχει σχήμα τραπέζιο και διαθέτει δύο οχυρωματικούς περίβολους. Στον εσωτερικό περίβολο που ήταν ενισχυμένος με τρεις πύργους ήταν πιθανότατα οι κατοικίες. Ο εξωτερικός περίβολος σώζεται σε χαμηλότερο ύψος και η τοιχοποιία του είναι πιο αμελής.

Στο Κάστρο αυτό λέγεται ότι πολέμησε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που είχε γεννηθεί στο γειτονικό Ραμοβούνι. Από το Κάστρο του Μίλα η θέα είναι εκπληκτική προς τη Μεσσηνιακή πεδιάδα και τους γύρω λόφους. Η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι δύσκολη και αξίζει μια επίσκεψη στο μικρό αυτό οχυρό. Σε απόσταση 500 μέτρων βόρεια του Κάστρου, βρίσκεται η Βραχοπαναΐτσα,  ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο μέσα σε βράχο, στις όχθες ενός μικρού ποταμού.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι του Petros Kotsiaris:

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button