Πελοπόννησος

Το άγνωστο νησί στην Πελοπόννησο που θέλησε να αγοράσει ο Ωνάσης – Τελικά δεν τα κατάφερε και κατέληξε στον Σκορπιό! Δείτε ποιο είναι…

Μπορεί να ήταν λιλιπούτειο όμως είχε μπει στο μάτι του Ωνάση που ήθελε να το αγοράσει. Τα Τριζόνια είναι ένα μικρό, πολύχρωμο νησί, το μεγαλύτερο του Κορινθιακού και το μόνο κατοικημένο. Λέγεται ότι την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Ελληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για τον Σκορπιό.

Είναι από τα μικρότερα νησιά της χώρας μας με μέγεθος μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ.. Εντυπωσιακά είναι τα χρωματιστά του σπίτια, οι ελιές και ατελείωτες πικροδάφνες. Το σκηνικό θυμίζει πίνακα ζωγραφικής τόσο ζωντανό που θέλεις να μπεις μέσα και να ζήσεις σε αυτό το παραμυθένιο μέρος. Πριν αναρωτηθείτε για τα αυτοκίνητα, να σας πω ότι απαγορεύονται διά νόμου στο αγαπημένο νησί των ντόπιων και από τις δύο πλευρές – και από τη Φωκίδα και από την Αχαϊα.

Τα Τριζόνια βρίσκονται  σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Αν πάρεις τα καΐκια θα σε μεταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά σε μερικά λεπτά στον παράδεισο για να απολαύσεις λίγες στιγμές ηρεμίας! Οι κάτοικοι φυσικά δεν ξεπερνούν τους 160 και ο οικισμός αποτελείται από 50 σπίτια. Κάνοντας τη βόλτα σου στο νησί θα συναντήσεις μία εκκλησία, ένα μικρό λιμανάκι, και ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι.

Αν σου αρέσουν οι ολιγοήμερες ή καλύτερα μονοήμερες αποδράσεις, το νησί αυτό είναι ιδανικός προορισμός. Κι αν αναρωτιέστε από πού πήραν το όνομά τους, υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία θέλει να το οφείλει στο έντομο, μια άλλη από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», καθώς με αυτό το όνομα περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά, και μια τρίτη σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).

 

Φωτογραφίες: trizonia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button