ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το γραφικό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας που πήρε το όνομά του από Σπαρτιάτη Ολυμπιονίκη

Ο Λαδάς είναι ένα χωριό της Μεσσηνίας, σκαρφαλωμένο στα 680 μέτρα υψόμετρο στον δυτικό Ταΰγετο. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κουτσαβά Λαδά. Καθώς λέγεται, το όνομά του το πήρε από το Σπαρτιάτη Ολυμπιονίκη Λάδα, ο οποίος κατά την επιστροφή του από την Ολυμπία πέθανε στον δρόμο προς την Σπάρτη και ετάφη εκεί. Τον τάφο του τον βρήκε ο Παυσανίας και τον αναφέρει στις περιηγήσεις του.

Στο Λαδά βρίσκεται στην κορυφή του λόφου το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το οποίο ανοίγει μια φορά το χρόνο στις 8 Μαΐου όταν και γίνεται μεγάλο πανηγύρι με οβελίες και παραδοσιακό γλέντι.

Ο Λαδάς είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής που έχουν διατηρήσει τα αμπέλια τους, με παλιές τοπικές ποικιλίες. Για αυτό και το χωριό είναι πολύ γνωστό για την γιορτή του κρασιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου με πολιτιστικές εκδηλώσεις,  δωρεάν κρασί, φαγητό και πολλούς επισκέπτες που ανεβαίνουν στον Ταΰγετο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button