Υγεία

Το δημητριακό που «υπόσχεται» αδυνάτισμα και απώλεια λίπους

Τα προιόντα με σίκαλη ολικής άλεσης αντί για ραφιναρισμένα δημητριακά αναδεικνύονται σε ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά και λίπος.

Η αντικατάσταση των ραφιναρισμένων προϊόντων σιταριού με προϊόντα σικάλεως ολικής άλεσης μπορεί να προσφέρει αξιόλογα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Clinical Nutrition από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής Chalmers της Σουηδίας.

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν προϊόντα με πολλές φυτικές ίνες από σίκαλη ολικής άλεσης έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος και συνολικό βάρος από όσους κατανάλωναν προϊόντα από ραφιναρισμένο σιτάρι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα για να αξιολογήσει τις επιδράσεις συγκεκριμένων τύπων δημητριακών στο σωματικό βάρος και λίπος, καθώς και την πρώτη που επικεντρώνεται συγκεκριμένα στη σίκαλη.

Στην εργασία συμμετείχαν 242 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες 30-70 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία να προσαρμόσουν τη διατροφή τους σε προσεκτικά ορισμένες ημερήσιες ποσότητες προϊόντων ραφιναρισμένου σιταριού ή σίκαλης ολικής άλεσης με την ίδια ενεργειακή αξία.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν την ίδια γενική συμβουλή για την υγιεινή διατροφή από έναν διατροφολόγο και εξετάστηκαν κατά την έναρξη της μελέτης, στα μισά και 12 εβδομάδες μετά το τέλος της.

«Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τα προϊόντα σίκαλης έχασαν περισσότερο βάρος συνολικά και τα επίπεδα σωματικού λίπους μειώθηκαν, συγκριτικά με όσους έλαβαν τα προϊόντα σιταριού», ανέφερε η Kia Nøhr Iversen, ερευνήτρια στο τμήμα Τροφίμων και Διατροφικών Επιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σημειώνεται ότι παρόλο που και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι κατανάλωναν προϊόντα σίκαλης έχασαν κατά μέσο όρο ένα κιλό περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σίκαλη, η οποία έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε διατροφικές φυτικές ίνες, αισθάνονται πιο χορτάτοι από όσους καταναλώνουν την αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας με τη μορφή του ραφιναρισμένου σιταριού. Ένας από τους στόχους αυτής της μελέτης, λοιπόν, ήταν να διερευνήσει αυτή την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη πρόσληψη σίκαλης και την απώλεια βάρους.

«Προς έκπληξή μας, σε αυτή τη μελέτη δεν παρατηρήσαμε καμία διαφορά στην όρεξη. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε την όρεξη δεν ήταν αρκετά καλή. Τώρα, λοιπόν, εργαζόμαστε για την αξιολογήσουμε και να την αναπτύξουμε περαιτέρω», σημείωσε η ειδικός.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν μπορέσουν να δείξουν λεπτομερώς ποιοι ακριβώς μηχανισμοί προσδιορίζουν τους λόγους που η σίκαλη ολικής άλεσης είναι καλή για την απώλεια βάρους σε ατομικό επίπεδο.

Αλλά τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης ήδη δείχνουν μια αιτιώδη σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη σίκαλης και την απώλεια βάρους μέσω μείωσης του λίπους, γι’αυτό και μελέτες που θα δείχνουν τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σύνδεση βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη.

Πηγή: ygeiamou

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button