ΑγροτικάΔήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Το Δ.Σ. του Δήμου Πύλου – Νέστορος ζητά αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας

Στην απόφασή του το Δ.Σ. σημειώνει:

1) Αιτούμαστε την αποστολή κλιμακίων ελέγχου γεωπόνων εκτιμητών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΑ Τρίπολης, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, τόσο για τις βρώσιμες ελιές όσο και για τις ελαιοποιήσιμες και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάθεσης φακέλου προγράμματος ΠΣΕΑ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς για αποζημίωση όχι μόνο του ελαιοκάρπου, αλλά και των ελαιοδέντρων που στα ορεινά και ημιορεινά κινδυνεύουν να ξεραθούν.

2) Στους ασφαλισμένους ελαιοπαραγωγούς καθώς και στους εργάτες γης κατ’ εξαίρεση για φέτος, να δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών τους και να είναι μειωμένες κατά 50%.

3) Την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ένταξη της παρατεταμένης ανομβρίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στα αποζημιώσιμα ζημιογόνα αίτια, έτσι ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές από αυτήν. Η εν λόγω τροποποίηση με τον προσδιορισμό και την ένταξη της παρατεταμένης ανομβρίας ως φυσικού κινδύνου – ζημιογόνου αιτίου καλυπτόμενου ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ κρίνεται επιβεβλημένη.

4) Στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς να γίνει κατ’ εξαίρεση ρύθμιση των χρεών.

5) Μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να δοθεί στους ζημιωθέντες ελαιοκαλλιεργητές”.

Η απόφαση αυτή στάλθηκε: Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας και στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας επεσήμανε: “Στο δήμο μας η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ελαιώνες σε όλες τις δημοτικές ενότητες και εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς βλέπουν η παραγωγή τους να καταστρέφεται. Οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αν ληφθεί, δε, υπόψη ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς και τη μοναδική πηγή εισοδήματος, αντιλαμβάνεσθε σε πόσο δυσχερή θέση θα περιέλθουν. Σήμερα έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τη συλλογή του ελαιοκάρπου (αγορά εφοδίων κ.λπ.), οι οποίες είναι έντονα υποτονικές και πολλοί σκέφτονται, λόγω κρίσης και επειδή είναι ασύμφορο, να μην μαζέψουν καθόλου ελιές. Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αυτές που επικρατούν τώρα ακόμα περισσότερο, αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της ελιάς. Επειδή το φαινόμενο συνεχίζεται, η παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών έχει πληγεί σοβαρά ποσοτικά και επιπλέον ποιοτικά. Δυσμενείς επιπτώσεις θα προκύψουν και για τους καταναλωτές των αναφερόμενων προϊόντων. Με γνώμονα τόσο την ανακούφιση, όσο και το συμφέρον των αγροτών μας προτείνουμε να διερευνηθεί το μέγεθος της δυσμενούς επίδρασης στην ελαιοπαραγωγή της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button