Αγροτικά

Το ισπανικό λάδι θα χάσει 150.000 τόνους στις ΗΠΑ

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδων υπολογίζει ότι οι απώλειες στις εξαγωγές ισπανικών ελαιολάδων προς τις ΗΠΑ θα φθάσουν στους 150.000! Εξ αυτών οι 60.000 αφορούν στις άμεσες εξαγωγές και οι υπόλοιποι 90.000 στις έμμεσες μέσω ιταλικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο δασμός ανέρχεται στο 25% της αξίας του προϊόντος και αφορά μόνο στο τυποποιημένο επώνυμο προϊόν, όχι στο χύμα.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό χτύπημα που απειλεί να καταστρέψει οργανωμένες προσπάθειες πολλών ετών καθώς η Ισπανία είχε καταφέρει να κατακτήσει το μισό περίπου μερίδιο της αμερικάνικης αγορά, ευρισκόμενη στην 1η/2η θέση μαζί με την Ιταλία, ανάλογα με το αν υπολογίζουμε την ποσότητα (1η η Ισπανία) ή την αξία (1η η Ιταλία).
Για να καταλάβει κανείς τη σημασία των ΗΠΑ για το ισπανικό ελαιόλαδο αρκεί να αναλογιστεί ότι αποτελεί το υπ αριθμόν ένα εξαγώγιμο αγροδιατροφικό προϊόν της Ισπανίας στις ΗΠΑ, αξίας περί τα 440 εκατομ. €, (οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούν σε 45 περίπου εκατομμύρια €).
Όπως γράψαμε και στο άρθρο για τις επιτραπέζιες ελιές Οι ισπανικές επιτραπέζιες ελιές πέρασαν στην επίθεση ) , η Ισπανία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διοχετεύσει  τις όποιες απώλειες από τις ΗΠΑ στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button