Κόσμος

Το κεφάλι του φιδιού: Η πραγματική ταυτότητα του νέου ηγέτη του ISIS

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ISIS, που επόπτευσε επιχειρήσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και την υποδούλωση της μειονότητας των Γιεζίντι στο Ιράκ, ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι είναι ο νέος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με αξιωματούχους δύο μυστικών υπηρεσιών.

Μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στα τέλη Οκτωβρίου στη Συρία, το ISIS έχρισε νέο «χαλίφη των μουσουλμάνων» τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι – ένα nom de guerre, όμως, που ήταν άγνωστο στους περισσότερους αναλυτές με ορισμένους να διατυπώνουν αμφιβολίες ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

Ποιος είναι το νέο αφεντικό του ISIS

Αλλά στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την εξόντωση του Μπαγκντάντι τοπικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν σύμφωνα με τον Guardian να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα για τον διάδοχό του, «θεωρούμενο ως ενός από τους ιδεολόγους του ISIS», που βρισκόταν στο επίκεντρο του μηχανισμού λήψης αποφάσεων του ISIS, ενός αιμοσταγούς, σκληροτράχηλου βετεράνου.

To νέο αφεντικό του ISIS πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στη βορειοδυτική Συρία.
To νέο αφεντικό του ISIS πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στη βορειοδυτική Συρία

Γόνος οικογένειας που ανήκει στη μειονότητα των Τουρκομάνων του Ιράκ, ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι συγκαταλέγεται στους ελάχιστους μη άραβες ψηλά στην ιεραρχία του ΙΚ. Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου της Μοσούλης διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον ανελέητο διωγμό των Γεζίντι, της θρησκευτικής μειονότητας που μπήκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών στο Ιράκ το 2014. Ο Σάλμπι φιγουράρει από τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» των ΗΠΑ, που προσφέρουν αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη ή την εξόντωσή του. Παρουσιάζεται στον ad hoc ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «δυνητικός διάδοχος του αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».

Ο Σάλμπι θεωρείται υπεύθυνος για επιχειρήσεις του ISIS σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ήταν αξιωματικός στο στρατό του Σαντάμν Χουσεϊν. Ο αποκαλούμενος «καθηγητής«, λέγεται ότι συνδέθηκε με τον Μπαγκντάντι την εποχή που ήταν κρατούμενοι των Αμερικανών σε φυλακή στη Βασόρα για τις διασυνδέσεις του με την Αλ Κάιντα το 2003. Αν και δεν είναι γνωστό που βρίσκεται, αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι κρύβεται, όπως και ο προκάτοχός του, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button