ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Το κλείσιμο των καφενείων στην Επανάσταση του 1821

Τετράδια Ιστορίας

Παναγιώτη Α.  Κατσίβελα , ιατρού

Πάντα μένει η απορία για το πως ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων, των μεγάλων των μικρών , στα πολύ δύσκολα αλλά και τόσο ξεχωριστά και μεγαλειώδη χρόνια της Επανάστασης του 21. Αξίζει να σταματήσουμε στο κλείσιμο των καφενείων με την οδηγία και εντολή να μετασχηματιστούν σε άλλα ωφέλιμα εργαστήρια επιδιώκοντας την ολοκληρωτική ενασχόληση με τον αγώνα και μόνο. Μετά τα πρώτα χρόνια των θριάμβων ήρθε η χαλάρωση και ακολούθησε ο καταστροφικός διχασμός. Ασχολήθηκαν με αυτό οι κορυφαίοι των αγωνιστών, επιβεβαιώνοντας κατ΄ αυτόν το τρόπο την σοβαρότητα του δημιουργηθέντος  προβλήματος και μάλιστα μεσούσης της Επανάστασης. Υπάρχουν καταγραφές για γεγονότα που έγιναν σε καφενεία  σε κοινότητες της Τριφυλίας τότε Αρκαδιάς ,και  συνειρμικά μας έρχονται ανάλογες εικόνες.

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Της ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΝ ΣΩΜΑ

Προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Επειδή τα καφενεία είναι το καταφύγιο αργίας , ενώ εις παρούσας περιστάσεις το έθνος  οφείλει να είναι εις  κίνηση εναντίον του εχθρού …………να μετασχηματιστούν  τα καφενεία αυτής της πόλης σε άλλης τέχνης  χρήσιμης  εργαστήρια …..προσδιορίζον και ποινή ανάλογο στον παραβάτη αυτής της διαταγής

Τριπολιτζά 20 Ιουνίου 1823

Υπογράφοντες :

Πρόεδρος :

Πετρόμπεης Μ(αυρομιχάλης )

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σωτήριος Χαραλάμπης

Α. Μεταξάς                                                               ο Γενικός  Γραμματέας

Α. Μαυροκορδάτος

Από τα « Αρχεία  της Ελληνικής Παλιγγενεσίας»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button