Πελοπόννησος

Το μικρό χωριό της Πελοπόννήσου τόπος καταγωγής του ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου και εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη

Η ορεινή Αρκαδία είναι περισσότερο γνωστή για τα γραφικά χωριά της, που διατηρούν μέχρι σήμερα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής, «πνιγμένα» μέσα στην καταπράσινη φύση του Μαινάλου.

Πέρα από τους δημοφιλείς προορισμούς που συναντά κανείς εδώ όπως Δημητσάνα, Στεμνίτσα και Βυτίνα, υπάρχουν χωριά πραγματικά διαμάντια και με πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Όπως είναι η Ζάτουνα, σε απόσταση 4 περίπου χλμ. από τη Δημητσάνα, τόπος καταγωγής αγαπημένων ηθοποιών της παλιάς γενιάς όπως οι Μίμης Φωτόπουλος και Μπεάτα Ασημακοπούλου και εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της επταετίας. Μάλιστα, προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί μουσείο με το όνομά του, το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού που χρονολογείται από το 1919.

Κατά τον 8ο αιώνα κατοικήθηκε από Σλάβους, γι αυτό και η ονομασία της σημαίνει «πέρα από το ποτάμι» ή «τόπος που πλημμυρίζει με νερό», κάτι που υποστηρίζει και η γεωγραφική της θέση, καθώς συναντάται πέρα από το ποτάμι του Λούσιου. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, η Ζάτουνα ξεχωρίζει για την πλούσια φύση που την περιβάλλει και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα που διατηρείται αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων.

Πέτρινα κτίρια με κόκκινες κεραμοσκεπές, λιθόστρωτα δρομάκια, ζεστοί ξενώνες και οικογενειακές ταβέρνες στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού που κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button