Πελοπόννησος

Το μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος της Ευρώπης βρίσκεται στην Πελοπόννησο [βίντεο]

Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με ηλικία 3.000.000 ετών.

Στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, βρίσκεται ένα τοπίο σπάνιας και άγριας φυσικής ομορφιάς, που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ευρώπη απολιθωμένο φοινικόδασος, με ηλικία που φτάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.

Στο σημείο έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων (οι τρύπες και τα εξογκώματα που φαίνονται σε πολλά σημεία στο παρακάτω βίντεο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εποχή εκείνη το κλίμα εδώ ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτενές δάσος, που απολιθώθηκε με μοναδικό τρόπο, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το νερό κάλυψε τα δέντρα.

Όλη η περιοχή έχει διαμορφωθεί σε γεωλογικό πάρκο, με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται και ξεναγήσεις.

Όπως μας ενημερώνει το visitvatika.gr, το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.

Πώς θα πάτε

Για να το επισκεφτείτε κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Στη συνέχεια ακολουθήστε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλιόμετρα. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό πάρκο.

Δείτε το τοπίο από ψηλά όπως το κατέγραψε με drone ο youtuber haanity:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button